Search
Close this search box.
مقالات

چرا تتر از دلار گرانتر است؟ + تاثیر کارمزد شبکه ها

همان طور که می دانید رمز ارز تتر یک استیبل کوین است و در تمام منابع آن را تقریبا برابر یک دلار می‌دانند. اگر قیمت یک دلار را با یک رمز ارز تتر مقایسه کنید متوجه درست بودن آن خواهید شد اما اگر قرار باشد در یک معامله بزرگ دلار و تتر را مقایسه کنید متوجه خواهید شد که فاصله قیمتی آن‌ها مشخص است. حال به این نکته می‌رسیم که چرا تتر از دلار گرانتر است؟ اگر به نمودار قیمت ارز دیجیتال تتر (USDT) نگاه کنید، متوجه خواهید شد که قیمت آن همواره نوسان داشته و یک خط مستقیم نیست. یعنی در بازار بین المللی هم، گاهی بیشتر و گاهی کمتر از یک دلار معامله می‌شود. اگر از سرمایه گذاران دلار و تتر هستید اما نمی‌دانید چرا دقیقا قیمت این دو برابر نیستند، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این مقاله از سایت بالینکس با ما همراه باشید.

دلار آمریکا چیست و چه تفاوتی با ارز دیجیتال تتر دارد؟

پیش از هر چیز لازم است بدانیم که ماهیت دلار و تتر با هم تفاوت دارد. دلار آمریکا یک ارز فیات بوده که پشتوانه خاصی ندارد. زمانی با پشتوانه طلا چاپ می‌شد اما پس از اصلاحات اقتصادی بدون پشتوانه طلا چاپ می‌شود. یعنی دولت آمریکا موظف نیست در برابر دلاری که چاپ و عرضه می‌کند، طلا ذخیره کند. همچنین دارنگان دلار نمی‌توانند در برابر دلاری که در اختیار دارند از دولت آمریکا درخواست طلا کنند. از‌این‌رو قیمت دلار ثابت نبوده و هر سال مقداری تورم را تجربه می‌کند. دلار در حال حاضر پشتوانه خود را از روابط و جایگاه سیاسی، تولید ناخالص ملی، تولید ناخالص داخلی، فروش تکنولوژی، قدرت نظامی وغیره کشور میزبان خود به دست می‌آورد. تا این لحظه اطلاعات پایه‌ای لازم را در رابطه با دلار آمریکا به دست آوردید.

دلار آمریکا چیست و چه تفاوتی با ارز دیجیتال تتر دارد؟

رمز ارز تتر یک ارز دیجیتال است که با پشتوانه دلار عرضه می‌شود. یعنی شرکت پشتیبان این ارز موظف است در برابر هر توکنی که در شبکه بلاکچین عرضه می‌کند، یک دلار در حساب خود، در بانک ذخیره کند. این کار انجام می‌شود تا در صورت مطالبه خریدار، بتواند دلار کاغذی را به کاربر داده و تتر خود را دریافت کند. در واقع دولت آمریکا از طریق سازمان بورس و اوراق بهادار ایالات متحده، شرکت تتر لیمیتد را به این کار ملزم کرد. همچنین این شرکت موظف است تا تتر خود را فقط به شرکت‌های مجاز بفروشد و قوانین تحریمی را رعایت کند. به همین دلیل مدیریت این سیستم به صورت دستی و متمرکز انجام می‌شود. تمام اسناد و مدارک جهت جلوگیری از پولشویی بررسی شده و گروه پشتیبان تتر سعی می‌کنند قیمت این توکن را در چارچوب قوانین و نظارت، ثابت نگه دارند. در ادامه باید بیشتر به این موضوع بپردازیم اما همین که تا این لحظه اطلاعات پایه‌ای را دریافت کردید، باعث می‌شود تا باقی مطلب را بهتر درک کنید.

تاثیر کارمزد شبکه بر گرانتر بودن تتر نسبت به دلار

رمز ارز تتر یک کوین مستقل نیست که روی شبکه بلاکچین خودش عرضه شده باشد؛ بلکه یک توکن است که روی شبکه‌های بلاکچین مختلفی عرضه شده است. طبیعتا برای تراکنش روی هر شبکه باید کارمزد آن شبکه پرداخت شود. کارمزد شبکه‌ها هم با یکدیگر متفاوت است. به طور کلی شبکه‌های قدیمی‌تر که با سرعت پایین‌تری تراکنش‌ها را انجام می‌دهند، کارمزد بیشتری برای هر تراکنش دریافت می‌کنند. در مقابل شبکه‌هایی که سرعت مقایس پذیری بیشتری دارند می‌توانند با دریافت کارمزد کمتر تراکنش‌های بیشتری را در لحظه انجام دهند. یکی از شبکه‌هایی که اغلب صرافی‌های ایران از آن پشتیبانی می‌کنند اتریوم است.

شبکه اتریوم یکی از شبکه‌های امن و با سابقه است که به علت حجم داده‌های گسترده در آن، سرعت مقیاس پذیری پایینی دارد. در ساعاتی که ترافیک داده در این شبکه بالا می‌رود، کارمزد تراکنش چندین برابر افزایش پیدا می‌کند تا حدی که برخی کاربران ایرانی از انجام تراکنش در آن لحظه دست نگه می‌دارند. این کارمزد بالا باعث می شود قیمت رمز ارز تتر به وضوح بالاتر از دلار باشد. در واکنش به این اتفاق بسیاری از صرافی‌های ایرانی از شبکه‌های بایننس اسمارت چین و ترون هم پشتیبانی می‌کنند. این دو شبکه کارمزد منطقی‌تری داشته و سرعت مقیاس پذیری بالاتری هم دارند.

تاثیر کارمزد صرافی ها بر گرانتر بودن تتر نسبت به دلار

کاربران برای انجام تراکنش، لازم است که درصدی کارمزد را به صرافی پرداخت کنند. میزان این کارمزد در صرافی‌های مختلف متفاوت است. این مبلغی که به صرافی‌ها پرداخت می‌شود می‌تواند روی قیمت هر تتر (هر چند کم) تاثیر بگذارد.

وقتی کاربران از یک صرافی ایرانی مقدار زیادی رمز ارز تتر (USDT) خریداری می‌کنند ممکن است آن صرافی با کمبود منابع تتر مواجه شود و برای کنترل این وضعیت درصد کارمزد خود را تغییر دهد. با افزایش کارمزد که در جهت کنترل منابع انجام می‌شود می‌تواند روی افزایش قیمت لحظه‌ای تتر (USDT) نسبت به دلار تاثیر داشته باشد.

صرافی‌های ایرانی به علت تحریم‌ها نمی‌توانند به صورت مستقیم رمز ارز تتر خود را از مسیرهای اصلی و رسمی تهیه کنند. به همین دلیل باید آن را از شرکت های ثالث یا شرکت‌های واسطه که مشمول تحریم نیستند، خریداری کنند. در نتیجه باید کارمزد بیشتری پرداخت کرده و خرید خود را با کمی وقفه انجام دهند. پرداخت کارمزد بیشتر و انجام تراکنش کندتر در این شیوه، نسبت به مسیر مستقیم، بر قیمت تتر تاثیر افزایشی دارد.

تاثیر عرضه و تقاضا بر گرانتر بودن تتر نسبت به دلار

در توضیح اولیه در مورد رمز ارز تتر به این موضوع اشاره کردیم که شرکت پشتیبان، قیمت این ارز را بررسی کرده و گاهی با اعمال نفوذ سعی می‌کند که قیمت آن را ثابت نگه دارد. به این صورت که وقتی قیمت تتر نزولی می‌شود، عرضه آن را محدود کرده و وقتی قیمت بالاتر از یک دلار می‌رود عرضه را افزایش می‌دهد تا همواره تتر را نزدیک به یک دلار کنترل کنند. گاهی اوقات شرکت‌هایی که تتر زیادی در مالکیت خود دارند بنا به دلایلی تصمیم می‌گیرند تتر خود را بفروشند. ورود ناگهانی حجم بالایی تتر به بازار کریپتوکارنسی باعث می‌شود شوک لحظه‌ای به تتر (USDT) وارد شده و قیمت آن افت کند؛ اما شرکت پشتیبان تتر چطور آن را کنترل می‌کند؟

گاهی شرکت تتر لمیتد چند میلیون دلار تتر با قیمت یک دلار خریداری می‌کند تا قیمت توکن خود را ثابت نگه دارد. اگر حجم معامله رمز ارز تتر در 24 ساعت گذشته را مشاهده کنید، می‌بینید که حجم آن اغلب از بیت کوین و اتریوم هم بیشتر است و این فاصله می‌تواند به سه برابر هم برسد. مثلا در تاریخ نگارش 16 ژوئن 2024 (معادل 27 خرداد 1403) حجم تراکنش یک شبانه روز گذشته تتر 32 میلیارد دلار بود که این رقم برای بیت کوین فقط 12 و برای اتریوم 10 میلیارد دلار است. طبیعتا کنترل کردن چنین حجمی از معامله که اغلب رتبه اول دنیا را دارد نیاز به نقدینگی زیاد و رصد قیمت خواهد داشت. پس طبیعی است که به صورت لحظه‌ای، قیمت‌ها نوسان داشته باشد.

تقاضای بالای تتر نسبت به دلار در ایران

ناگفته نماند که بازار داخلی نیاز به دلار کاغذی دارد اما با توجه به ماهیت تتر، این رمز ارز نشان داده که از جهات مختلف برتری‌هایی دارد. انتقال تتر (USDT) از ایران به هر نقطه‌ای از دنیا به آسانی و بدون در نظر گرفتن فاصله انجام می‌شود. انتقال تتر به یک کشور دیگر بسته به نوع شبکه می‌تواند خیلی سریع‌تر، با کارمزد کمتر و از داخل منزل توسط هر شخصی انجام شود. رمز ارز تتر (USDT) یکی از مسیرهای دور زدن تحریم‌ها است.

با کمک تتر تاجران ایرانی می‌توانند کالای خود را از هر نقطه از دنیا سفارش دهند؛ طوری که مشمول قوانین مالی بین المللی نشوند. همین طور این رمز ارز برای دریافت انواع خدمات دیجیتال، دور زدن شبکه سوئیفت، دریافت حقوق کارمندان ایرانی که کارفرما در خارج از کشور حضور دارد، دریافت حقوق شرکت‌های ایرانی از بازار بین المللی، پرداخت هزینه تحصیلات و نقد کردن آن در خارج از کشور، برای کاربران و شرکت‌های ایرانی مناسب‌تر است.

تقاضای بالای تتر نسبت به دلار در ایران

فاصله زمانی واکنش تتر نسبت به دلار

صرافی ارزهای دیجیتال یک بازار 24 ساعته است که هرگز نخوابیده و تحت تاثیر روزهای تعطیل رسمی قرار نمی‌گیرد. این بازار همیشه در دسترس کاربران ایرانی است. بنابراین وقتی احساس شود که تورم در حال افزایش است، کاربران برای جلوگیری از افت دارایی ريالی خود سریع آن را به تتر (USDT) تبدیل می‌کنند. در حالی که این کار برای متقاضیان دلار کاغذی، کندتر انجام می‌شود. یعنی واکنش تتر (USDT) به افت ارزش ريال، سریع‌تر از دلار است.

قوانین و سیاست‌های دولتی

وقتی عرضه دلار کاهش پیدا می‌کند، افرادی که نیاز به تبادل دلار با شرکت‌های خارجی دارند، مجبور می‌شوند به سمت خرید تتر (USDT) روی بیاورند. در زمان سهمیه بندی شدن دلار کاغذی، ناگهان هجوم بازار به سمت رمز ارز تتر بیشتر شده و تتر باید نیاز باقیمانده بازار را پاسخ دهد. این جریان باعث افزایش تبادل و قیمت رمز ارز تتر می‌شود.
در طرف مقابل دولت با یافتن و اتصال به منابع دلار کشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان، امارات و… حجم قابل توجهی دلار را وارد بازار کرده و می‌تواند با این کار قیمت دلار را در بازار تنظیم کند. این کار باعث می‌شود ارزش دلار در بازار متعادل شود. در حالی که چنین برنامه‌ای برای استیبل کردن تتر از طرف دولت یا بانک مرکزی وجود نداشته و تمام امور ورود رمز ارز تتر (USDT) به بازار داخلی توسط صرافی‌ها و بخش خصوصی انجام می‌شود.

آنچه که از مقاله چرا تتر از دلار گرانتر است، آموختیم:

در ابتدای این موضوع که چرا تتر از دلار گرانتر است؟ در مورد قیمت تتر و میزان استیبل بودن آن صحبت کردیم و سعی کردیم در تعریف دلار آمریکا و رمز ارز تتر (USDT) اطلاعات پیش زمینه لازم را در اختیار شما قرار دهیم. به این موضوع اشاره کردیم که شرکت توسعه دهنده تتر (USDT) ملزم به تهیه دلار در قبال رمز ارز تتری است که عرضه می‌کند. همین ویژگی باعث می‌شود که رمز تتر (USDT) همواره استیبل باشد. شرکت تتر لیمیتد گاهی برای ثابت ماندن اقدام به خرید گسترده تتر از بازار می‌کند تا قیمت آن را از روند نزولی نجات دهد. از طرف مقابل گاهی عرضه آن را افزایش می‌دهد تا مانع افزایش قیمت رمز ارز تتر (USDT) شود.

شبکه‌های بلاکچین مختلف کارمزدهای متفاوتی برای تراکنش‌های خود دریافت می‌کنند که باعث افزایش قیمت تتر می‌شود. همچنین کاربران ایرانی به علت انتقال آسان تتر، دور زدن تحریم‌ها و مستقل بودن تراکنش‌های بلاکچین از شبکه سوئیفت، برای تجارت خود از ارز دیجیتال تتر (USDT) استفاده می‌کنند. این موارد باعث افزایش تقاضا برای تتر می‌شود. کاهش منابع صرافی‌های داخلی، دریافت غیر مستقیم از شرکت‌های واسطه، پرداخت کارمزد بیشتر از دیگر عواملی است که باعث می‌شوند گاهی صرافی‌ها مبلغ کارمزد خود را افزایش دهند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا