Search
Close this search box.
مقالات

هاوینگ بیت کوین چند روز تا هاوینگ (Halving) بیتکوین مانده

بیت کوین به عنوان اولین و مهم‌ترین ارز دیجیتال، چهار سال پس از اولین معرفی خود یک پدیده خاص به نام هاوینگ را تجربه کرد، آن زمان این رمز ارز قیمت بالایی نداشت. از آن زمان تا این لحظه چندین بار هاوینگ (Halving) اتفاق افتاده است. اگر می‌خواهید وارد سرمایه گذاری در این ارز دیجیتال شوید لازم است که هاوینگ و تاثیر آن روی نوسانات ارزی، افزایش ارزش، ماینینگ، عرضه بیت کوین، تاثیر بر سایر ارزها و… را به خوبی بشناسید.

هاوینگ (Halving) بیت کوین چیست؟

هوینگ یا هاوینگ که در لغت به معنی نصف شدن است، یکی از بزرگ‌ترین رویدادهایی است که می‌تواند روی ارزش بیت کوین و بازار آن تاثیر چشم‌گیری داشته باشد. این رویداد که هر چهار سال یکبار اتفاق می‌افتد، باعث می‌شود که پاداش استخراج ماینرها نصف شود و به این ترتیب منجر به مهار تورم بیت کوین و افزایش ارزش آن می‌شود. آنچه که در بالا به صورت خلاصه گفته شد نیاز به تحلیل عمیق‌تری دارد که در ادامه به جزئیات آن بیشتر می‌پردازیم، همچنین برای مطالعه بیشتر راجب بیتکوین به مقاله بیت کوین چیست؟ مراجعه کنید.

هاوینگ یا هوینگ؛ کدام تلفظ برای Halving بیتکوین درست است؟

این کلمه در مراجع مختلف ممکن است به صورت هوینگ، هاوینگ یا هالوینگ هم نوشته شود. البته در اغلب سایت‌ها و مراجع فارسی به صورت هاوینگ خوانده و تلفظ می‌شود. از آنجایی که تلفظ این کلمه به هاوینگ نزدیک است، ما هم در این مقاله از شکل متداول‌تر این کلمه در نوشتار فارسی استفاده می‌کنیم. البته همانطور که گفتیم هالوینگ هم نوشته می‌شود که با در نظر گرفتن ناخوانا بودن صدای “L” در کلمه “Halving” نادرست محسوب می‌شود.

هاوینگ چگونه اتفاق می‌افتد؟

بیت کوین از ابتدا طوری برنامه ریزی شده تا پس از استخراج هر ۲۱۰ هزار بلاک یک بار هاوینگ اتفاق بیفتد. یعنی ملاک، تعداد بلاک‌های استخراج شده است نه تاریخ میلادی. معمولا ۲۱۰ هزار بلاک حدود چهار سال طول می‌کشد که استخراج شود؛ بنابراین به اصطلاح عامیانه مدت زمان چهار سال را بیان می‌کنیم تا درک عمومی آن آسان‌تر شود.

هاوینگ چگونه اتفاق می‌افتد؟

اگر می‌خواهید کمی تخصصی‌تر به آن پی ببرید بهتر است بدانید که بیت کوین روی شبکه‌ای به نام بلاکچین قرار گرفته است. بلاکچین یعنی مجموعه‌ای از بلاک‌ها (Block) که در کنار هم قرار گرفته‌اند. بلاک، واحدهای اطلاعاتی یک شبکه بلاکچین است که توسط ماینرها تولید می‌شود. این بلاک‌ها پس از ایجاد، ثابت بوده و به زنجیره اطلاعاتی پیش از خود متصل می‌شود.

حتما به این فکر می‌کنید که چرا ماینرها این کار را انجام می‌دهند. ماینرها در قبال سرمایه گذاری روی تجهیزات ماینینگ و پرداخت هزینه انرژی مصرفی آن، می‌توانند بلاک‌های بیشتری استخراج کنند و برای بلاکی که به شبکه بلاکچین اضافه کردند، توکن ارز دیجیتال یا بیت کوین دریافت کنند. در واقع ماینرها، در بخشی از بیت کوین‌هایی که کاربران به عنوان کارمزد تراکنش پرداخت می‌کنند، سهیم هستند.

چرا هاوینگ باید اتفاق بیفتد؟

همانطور که پیشتر گفتیم، به علت سود و ارزش بالای بیت کوین هر بار افراد بیشتری به جمع ماینرها می‌پیوندند. این حجم بالا از شرکت‌ها یا واحدهای خصوصی برای کار خود بیت کوین‌های تازه تولید شده دریافت می‌کنند که باعث افزایش تولید و عرضه بیت کوین به گردش اقتصادی می‌شود. 

افزایش تولید و عرضه بیت کوین مساوی با افزایش تورم در این ارز دیجیتال است. (نسبت عرضه به تقاضا یک قانون مهم در بازار است. یعنی هر چه نسبت عرضه به تقاضا بیشتر شود ارزش کاهش میابد و هرچه نسبت عرضه به تقاضا کمتر شود ارزش افزایش میابد.) دقیقا به همین دلیل است که با افزایش چاپ پول جدید، ارزش آن در بازار کاهش پیدا کرده و آن واحد پولی دچار تورم می‌شود.

هاوینگ در پروتکل بیت کوین برنامه‌ریزی شده تا گام به گام سرعت عرضه بیت کوین را کاهش دهد. با این کار ارزش این واحد ارز دیجیتال حفظ شده و حتی بالا می‌رود. در مجموع این سیاست مانع تولید بیش از حد بیت کوین و افت دارایی خریداران می‌شود. بیت کوین با این سیاست سرمایه گذاران را به سرمایه گذاری بیشتر و بلند مدت ترغیب می‌کند.

تاثیر سختی شبکه (Difficulty) روی هاوینگ

همین طور که تعداد بیشتری از افراد برای کسب سود سرشار بیت کوین وارد عرصه ماینینگ می‌شوند، هش ریت افزایش پیدا می‌کند. (هش ریت همان سرعت پردازش دستگاه‌های ماینینگ در واحد زمان است). هرچه تعداد این دستگاه‌های ماینینگ و توان آن‌ها افزایش پیدا کند، هش‌ریت هم افزایش پیدا می‌کند و بلاک‌ها با سرعت بیشتری استخراج می‌شوند. این سرعت بیشتر تولید بلاک باعث می‌شود که سرعت تولید بیت کوین و ارائه پاداش به ماینر‌ها که بلاک ریوارد (Block Reward) نام دارد، افزایش پیدا کند.

باز در این قسمت به موضوع افزایش عرضه برمی‌گردیم که باعث افزایش تورم می‌شود. برای جلوگیری از این کار، بیت کوین طوری برنامه ریزی شده تا هر دو هفته یک بار سرعت این استخراج چک شود. اگر سرعت استخراج افزایش یابد سختی شبکه (Difficulty) نیز افزایش پیدا می‌کند تا هر بلاک در مدت زمان ۱۰ دقیقه تشکیل شود. همچنین برعکس این موضوع نیز می‌‌تواند اتفاق بیفتد به‌این‌ترتیب که اگر سرعت هش‌ریت کاهش یابد، سختی استخراج هم کاهش پیدا می‌کند؛ در این مواقع می‌گوییم استخراج آسان‌تر شده است.

در همین فاصله دو هفته‌ای ماینرهای جدید فرصت دارند تا سرعت هش ریت و مجموع پردازش‌ها را افزایش یا کاهش دهند. انجام این کار به طور متوالی باعث می‌شود هاوینگ در فواصل زمانی مختلفی اتفاق بیوفتد.

تاثیر هاوینگ بر بازار بیت کوین

پیشتر به این موضوع اشاره کردیم که هر بار هاوینگ اتفاق می‌افتد، بازار با کاهش عرضه بیت کوین مواجه شده و قیمت بیت کوین افزایش پیدا می‌کند. در این قسمت می‌خواهیم در کنار این موضوع مهم به نکته مهم دیگری بپردازیم.

به علت قابل پیش‌بینی بودن رویداد هاوینگ، کل دنیا می‌دانند که قرار است با کاهش عرضه و افزایش قیمت بیت کوین مواجه شوند. در این شرایط قیمت بیت کوین حتی پیش از هاوینگ می‌تواند افزایش پیدا کند. زیرا بازار تمایل به خرید این دارایی دارد و فروشندگان عرضه خود را تا حد قابل توجهی متوقف می‌کنند. پس در معاملات باید به فاصله زمانی پیش از پدیده هاوینگ توجه کرد. برای خرید بیت کوین کلیک کنید.

رالی گاو بیت کوین چیست؟

نیازی نیست عنوان را چند بار بخوانید، منظور واقعا گاو نر است! Bull Market با نماد گاو نر به شرایطی از بازار ارز دیجیتال گفته می‌شود که اکثر افراد امید بالایی به افزایش قیمت بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگر دارند. 

در این شرایط صاحبان ارز می‌دانند که قرار است با افزایش ارزش سرمایه مواجه شوند و نگاه‌ها به این تغییرات مثبت است. حال گاو بیت کوین نزدیک به هاوینگ به سرعت می‌تازد که به آن اصطلاحا رالی می‌گویند. برعکس نماد گاو (Bull) که مطرح شد، نماد خرس (Bear) است که به علت خارج از موضوع بودن، بیشتر به آن نمی‌پردازیم.

هاوینگ های گذشته بیت کوین

برای این که هاوینگ بعدی را بتوانید به خوبی پیش‌بینی کنید؛ ابتدا لازم است که با هاوینگ‌ها گذشته به خوبی آشنایی داشته باشید. بیت کوین در سال ۲۰۰۸ معرفی شد و هاوینگ برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ اتفاق افتاد. در بین این فاصله زمانی چهار ساله، پاداش (Block Reward) برای هر بلاکی که استخراج می‌شد ۵۰ بیت کوین بود. از سال ۲۰۱۲ تا سال ۲۰۱۶، پاداش استخراج بیت کوین به ۲۵ بیت کوین برای هر بلاک کاهش پیدا کرد.

هاوینگ بعدی بیت کوین

 در سال ۲۰۱۶ هاوینگ دوم اتفاق افتاد و باعث شد پاداش استخراج تا چهار سال بعد به ۱۲.۵ بیت کوین به ازای هر بلاک برسد. هاوینگ بعدی در سال ۲۰۲۰ میلادی بود که براساس آن پاداش استخراج به ۶.۲۵ بیت کوین رسید. به‌این‌ترتیب پاداش استخراج بیت کوین در سه هاوینگ اول از ۵۰ به ۶.۲۵ رسید اما این واحد پولی با افزایش چند برابری ارزش خود همچنان مقصد بسیاری از سرمایه گذاران است.

هاوینگ بعدی بیت کوین

اعلام زمان دقیق هاوینگ بعدی امکان پذیر نیست زیرا بستگی به سختی استخراج و سرعت پردازش آن دارد اما پیش‌بینی می‌شود که زمان تقریبی هاوینگ چهارم بیت کوین حدودا در آوریل سال ۲۰۲۴ میلادی یا در اردیبهشت سال ۱۴۰۳ هجری شمسی اتفاق بیفتد. از آنجایی که هر ۱۲۰ هزار بلاک یک بار هاوینگ اتفاق می‌افتد، در این تاریخ تعداد بلاک‌ها به ۸۴۰ هزار می‌رسد که به معنی هاوینگ بعدی است. پس از این هاوینگ پاداش ماینرها به ۳.۱۲۵ بیت کوین میرسد.

هاوینگ چگونه بر نوسانات بیت کوین تاثیر می‌ گذارد؟

تصور کنید که می‌خواهید حقوق کارمندان خود را ناگهان نصف کنید؛ نصف کردن پاداش ماینرها نیز شوک ناگهانی را با خود به همراه خواهد داشت. شاید تا مدتی پس از کاهش عرضه بیت کوین بازار واکنش افزایشی نداشته باشد اما باید بدانید هاوینگ بیت کوین در بلندمدت، عرضه بیت کوین را تا جد بسیار زیادی کاهش می‌دهد و شرایط صعود بلندمدتی بیت کوین را فراهم می‌‌کند.

برخی علت آن را نبود پوشش رسانه‌ای کافی در سال‌های اول و برخی دیگر کاهش سرمایه گذاری پس از هاوینگ می‌دانند؛ اما آنچه که از روند بازار ترید بیت کوین مشهود است، نزدیک به یک سال تا یک سال و چند ماه پس از هر هاوینگ طول کشیده تا بیت کوین دچار انفجار افزایش قیمت شود. 

تاثیر هاوینگ‌ های بعدی بر ارزش بیت کوین

با توجه به تجارب گذشته‌ای که فعالان سرمایه گذاری روی ارز دیجیتال دارند، گسترش شرکت‌های فعال و افزایش اطلاع‌رسانی باعث شده تا افراد جدید بتوانند در مدتی کوتاه با استفاده از این اطلاعات تحلیلی و کمی مطالعه به بینش عمیقی از این بازار پرسود برسند.

تاثیر هاوینگ روی بیت کوین

حال که همه می‌دانند پس از این هاوینگ، در مدت زمان مشخص قرار است انفجاری جدید از افزایش قیمت بیت کوین را تجربه کنیم، نگاه سرمایه گذاران حتی پیش از هاوینگ مثبت است. به‌این‌ترتیب طبیعی است که هربار سرمایه گذاران بیشتری تحت تاثیر رویداد هوینگ وارد عرصه تجارت در بیت کوین شوند.

با درنظر گرفتن این‌که بیت کوین در بین ارزهای دیجیتال به نوعی، نقش ارز مادر را دارد، نوسانات آن روی تبادلات سایر ارزها تاثیر می‌گذارد. بنابراین هاوینگ در بیت کوین صرفا یک اتفاق مهم برای سرمایه گذاران در همین ارز نیست بلکه موج تاثیرات آن می‌تواند مجموعه‌ای از ارزها و سرمایه گذاری‌ها را در سایر رمزارزها تحت تاثیر قرار دهد.

چرا پس از هاوینگ هش ریت کاهش می‌یابد؟

تحلیل‌های آماری از سرعت پردازش بیت کوین، نشان داده که معمولا بلافاصله پس از هر هاوینگ، هش ریت یا سرعت پردازش بر واحد ثانیه (Hash Rate) به شدت کاهش پیدا می‌کند. همان طور که پیشتر اشاره کردیم؛ این روند کاهشی را می‌توان کاهش سرمایه گذاری، صرف انرژی یا همان نارضایتی ماینرها دانست که حاضر نیستند در ازای بیت کوین کمتر به همان اندازه کار کنند.

در این لحظه دو اتفاق می‌افتد؛ اول این که سختی شبکه دو هفته بعد کاهش پیدا کرده و روند استخراج آسان‌تر می‌شود. دوم این که با آسان‌تر شدن روند استخراج دوباره ماینرها به این شبکه متصل شده و هش ریت را بالا می‌برند.

چرا به بیت کوین طلا گفته می‌شود؟

پاسخ به این سوال به هاوینگ ارتباط پیدا می‌کند. واقعیت این است که بیت کوین‌های جدید قرار نیست همین طور تا ابد عرضه شوند. بیت کوین طوری برنامه ریزی شده تا فقط به تعداد محدودی عرضه شده و پس از آن دیگر بیت کوین جدیدی به این چرخه اضافه نشود. این موضوع می‌تواند بر آینده بازار کریپتو و ارزشمند بودن دائمی بیت کوین و شبکه آن تاثیرگذار باشد.

اگر بخواهیم به صورت عددی این موضوع را مطرح کنیم، بهتر است بدانید که مجموع بیت کوین، در نهایت به ۲۱ میلیون خواهد رسید که تا این لحظه بیشتر از ۱۹میلیون آن استخراج شده است. این روند با افزایش ارزش هر بیت کوین و سخت‌تر شدن استخراج هر آن ادامه پیدا می‌کند. بیت کوین با به وجود آوردن چنین قوانینی شبیه به طلا عمل می‌کند. طلا نیز به مقدار محدودی وجود داشته و هر بار استخراج آن دشوارتر و معادن آن کمتر می‌شود.

به این‌ترتیب این فلز توانسته به مدت هزاران سال گرانبها بماند و ارزش آن افزایش پیدا کند. طلایی شدن و محدود شدن بیت کوین، باعث می‌شود روند اتفاق افتادن هاوینگ پس از تمام شدن عرضه بیت کوین جدید متوقف شود. حقیقت این است که هاوینگ قرار نیست تا همیشه ادامه داشته باشد.

هاوینگ تا چه زمانی ادامه پیدا می‌کند؟

با توجه به سرعت و سختی استخراج، پیش‌بینی می‌شود که روند استخراج بیت کوین تا سال ۲۱۴۰ میلادی به اتمام برسد. تا آن زمان در مجموع ۳۳ هاوینگ اتفاق می‌افتد. پس از اتمام عرضه دیگر برای بازار بیت کوین هوینگ دیگری وجود نخواهد داشت. البته تا این لحظه بیش از ۹۰ درصد از مجموع ظرفیت، بیت کوین استخراج شده است و کم کم ماینرها قرار است وارد سراشیبی افزایش سختی شبکه قرار گیرند. وجود نداشتن هاوینگ و عدم عرضه بیت کوین جدید به این معنی است که ایجاد بلاک جدید توسط ماینرها دیگر پاداش نخواهد داشت.

وضعیت ماینرها و دنیای بیت کوین پس از هاوینگ

سازنده بیت کوین پیش‌بینی کرده بود که با کاهش مقدار بیت کوین و پاداش‌های استخراج آن، ارزش این واحد پولی افزایش پیدا کرده و ماینرها در قبال دریافت بیت کوین کمتر اما با ارزش‌تر می‌توانند به کار خود ادامه دهند اما پس از توقف کامل این عرضه چه اتفاقی رخ خواهد داد؟

ماینر ها و هاوینگ

خب چند سناریو وجود دارد؛ اول این که منبع دیگری هم برای درآمد ماینرها وجود دارد و آن هم دریافت کارمزد تراکنش‌ها است. این کارمزد امروزه پایین است تا تراکنش بیت کوین را مقرون به صرفه کند اما پیشبینی می‌شود که برای پایداری سرمایه گذاری ماینرها باید این کارمزد پس از کاهش یا توقف هاوینگ افزایش یابد. 

در غیر این صورت در مدت زمان باقی مانده که بیش از صد سال است، ممکن است تعداد ماینرها کاهش یافته و همچنین سختی استخراج نیز کاملا کاهش یابد. به‌این‌ترتیب با هزینه سخت افزاری پایین، دریافت کارمزد می‌تواند به حیات این چرخه ادامه دهد.

چگونه با توجه به هاوینگ سرمایه گذاری مطمئنی داشته باشیم؟

شما برای استفاده از شرایطی همچون هاوینگ و سایر رویدادهای بازار ارز دیجیتال نیاز به مرجعی دارید که اطلاعات بروز و متناسب با زمان را در اختیار شما قرار دهد. سرعت عمل و موثق بودن اخبار و تحلیل‌ها در این زمینه می‌تواند کمک کند تا از هاوینگ و نوسانات قیمت در شرایط صعودی و نزولی بازار همواره سود ببرید. سایت بالینکس (Balinex) با امنیت بالا، مقالات تحلیلی، نمودارهای بروز، قیمت‌های لحظه‌ای و کارمزد پایین بستری مناسب برای ورود به دنیای ارزهای دیجیتال است.

آنچه که از مقاله  چند روز تا هاوینگ بیت کوین مانده آموختیم:

هاوینگ به معنی نصف شدن پاداش استخراج بیت کوین است. این پاداش در قبال پردازش و ایجاد بلاک در شبکه بلاکچین به ماینرها داده می‌شود. سرعت عرضه بیت کوین جدید به شبکه بلاکچین با هدف کاهش تورم و افزایش ارزش این ارز دیجیتال انجام می‌شود. همچنین هر بار که هاوینگ اتفاق می‌افتد، سرمایه گذاری روی بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال افزایش پیدا می‌کند. این رویداد نگاه سرمایه‌گذاران بر انواع رمز ارزها افزایش داده و تجارت جفت ارزها را نیز بیش از پیش رونق می‌دهد.

با وجود تاثیر مثبت هاوینگ، این رویداد همیشگی نبوده و با تمام شدن تمام منابع بیت کوین، به اتمام خواهد رسید. وقایع پس از آن در متن به صورت کامل بررسی شده است. بیت کوین همواره توانسته با این قوانین مالی خود ارزش خود را حفظ کرده و در بلند مدت به بهشت سرمایه گذاری تبدیل شود.

مهدی اصفهانی

مهدی اصفهانی سردبیر مجله صرافی ارز دیجیتال بالینکس؛ با سابقه 5 سال تدریس و فعالیت در بازارهای مالی.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا