Search
Close this search box.
مقالات

انواع صرافی های ارز دیجیتال چیست؟ 0 تا 100 انواع صرافی ها

پس از افزایش شناخت مردم نسبت به موضوع ارزهای دیجیتال و اینکه بیت کوین چیست، خیلی زود نیاز به انواع صرافی‌های ارز دیجیتال و پلتفرم‌‌های واسطه احساس شد. مدتی کمی بعد از این موضوع، انواع صرافی‌های ارز دیجیتال فعالیت خود را آغاز کردند که هر کدام از آنان نحوه فعالیت و خدمات‌دهی مخصوص به خود را دارند. در این مطلب به معرفی انواع صرافی‌های ارز دیجیتال و نحوه فعالیت آنان خواهیم پرداخت.

انواع صرافی های ارز دیجیتال چیست؟

به طور کلی انواع صرافی‌های ارز دیجیتال به دو دسته اصلی صرافی متمرکز (Centralized Exchanges) و صرافی غیر متمرکز (Decentralized Exchange) تقسیم‌بندی می‌شود. اصلی‌ترین تفاوت میان این دو گزینه در بخش احراز هویت کاربران (KYC) است؛ صرافی‌های متمرکز اطلاعات کاربران خود را دریافت می‌کنند در حالی که صرافی‌های غیرمتمرکز بدون نیاز به احراز هویت و با استفاده از کیف پول ارز دیجیتال افراد، به ارائه خدمات مربوط به انواع معاملات می‌پردازند.

انواع صرافی های ارز دیجیتال چیست؟
صرافی‌های ارز دیجیتال به دو دسته اصلی صرافی متمرکز و صرافی غیر متمرکز تقسیم‌بندی می‌شود.

قبل از انتخاب یک پلتفرم برای ارائه خدمات ارزهای دیجیتال و با توجه به انواع صرافی‌های این حوزه، باید بدانید صرافی ارز دیجیتال چیست و چه کاربردهایی دارد تا با توجه به نیازهای خود، بهترین گزینه مورد نیاز خود را انتخاب کنید و در آینده با مشکلات پیش‌بینی نشده رو‌به‌رو نشوید.

صرافی متمرکز ارز دیجیتال

صرافی متمرکز ارز دیجیتال، پلتفرمی است که تحت مدیریت یک تیم و مشخص است و برای خدمات‌دهی، نیاز به اطلاعات و احراز هویت کاربران کاربران دارد. این نوع صرافی‌ها ممکن است با چالش‌های قانونی زیادی مواجه شوند زیرا به صورت کاملا واضح و در یک مکان مشخص، فعالیت می‌کنند. اگر علاقه‌مند هستید درباره صرافی متمرکز بیشتر بدانید مقاله صرافی متمرکز چیست؟ را مطالعه کنید.

صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال

صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال هیچ نیازی به اطلاعات هویتی افراد ندارد و با استفاده از کیف پول‌های ارز دیجیتال افراد مختلف، امکان انجام معاملات و خدمات مربوط به ارزهای دیجیتال مانند استیکینگ را برای مشتریان فراهم می‌کند. این صرافی‌ها امکان فعالیت در بلاکچین‌های مختلف فعالیت را دارند و هر کدام از آنان نحوه عملکرد مخصوص به خود را دارند.

کارمزد در انواع صرافی های ارز دیجیتال

به طور کلی کارمزد معاملات در صرافی‌های غیرمتمرکز، از صرافی‌های متمرکز بیشتر است. البته باید توجه داشته باشید که کارمزدهای صرافی‌های غیرمتمرکز به صورت متغیر بوده و در صورت افزایش قیمت ارزهای دیجیتال، تغییر خواهد کرد. در مقابل، صرافی‌های متمرکز، درصدی از معاملات افراد را به صورت ثابت و مشخص از آنان دریافت می‌کند.

به دلیل اینکه بیشتر صرافی‌های غیرمتمرکز در بلاکچین اتریوم در حال فعالیت هستند، کارمزد معاملات آنان نیز باید با استفاده از اتریوم پرداخت شود؛ یعنی کاربر برای پرداخت کارمزد معامله، باید میزان مشخصی از اتریوم در کیف پول ارز دیجیتال خود داشته باشد. به همین دلیل نوسانات اتریوم، تاثیر زیادی بر کارمزد صرافی‌های غیر متمرکز دارند.

کارمزد در انواع صرافی های ارز دیجیتال
به طور کلی کارمزد معاملات در صرافی‌های غیرمتمرکز، از صرافی‌های متمرکز بیشتر است.

اما صرافی‌های متمرکز، معمولا کارمزدهای خود را به صورت یک استیبل کوین مشخص مانند تتر (USDT) و یا درصدی از حجم معامله، از کاربران دریافت می‌کنند و کارمزدها در این نوع صرافی‌ها، واضح‌تر و شفاف‌تر نسبت به همتایان غیر متمرکز آنان است.

چالش های مختلف انواع صرافی های ارز دیجیتال

  • عدم وجود چهارچوب‌های قانونی مشخص؛
  • ریسک به رسمیت نشناختن توسط دولت‌ها؛
  • چالش‌های امنیتی؛
  • مشکلات فنی بلاکچین‌ها.

عدم وجود چهارچوب‌ های قانونی مشخص:

ریسک عدم ایجاد چهارچوب‌های قانونی مشخص برای ارزهای دیجیتال، یکی از مواردی بوده که از ابتدا نگرانی‌های بسیار زیادی را برای کاربران این حوزه ایجاد کرده است. این ریسک همچنان برای افراد و فعالان این حوزه وجود دارد اما با افزایش پذیرش و قانون‌گذاری برخی کشور در این صنعت، نگرانی‌های مربوط به آن تا حد زیادی کاهش یافته است.

ریسک به رسمیت نشناختن توسط دولت ها:

با توجه به اینک دولت‌ها از یک نظام مالی متمرکز و کاملا یک طرفه استفاده می‌کنند، احتمال پذیرش و به رسمیت شناختن ارزهای دیجیتال توسط آنان بسیار کم و محدود است. به همین دلیل یک سیستم غیرمتمرکز مالی، می‌تواند در نقش رقیبی جدی برای کاهش سطح تمرکز نهادهای نظارتی بر تراکنش‌های مختلف افراد ظاهر شود.

چالش های امنیتی:

خطرات امنیتی و احتمال هک و به سرقت رفتن سرمایه افراد در پلتفرم‌های مختلف، از ابتدا در نقش رقیبی جدی برای ارزهای دیجیتال و انواع صرافی‌های این حوزه ظاهر شده است. البته صرافی‌های غیرمتمرکز امنیت بیشتری در برابر حملات اینترنتی مختلف دارند اما باید توجه داشته باشید که درصد بالایی از معامله‌گران و هولدرهای ارز دیجیتال، از صرافی‌های متمرکز استفاده می‌کنند.

مشکلات فنی بلاکچین‌ ها:

بلاکچین ارزهای مختلف، مدت زمان زیادی نیاز نداشتند تا مشکلات گوناگون خود را نشان دهند. این شبکه‌ها به دلیل آغاز تازه فعالیت‌های خود، هیچ ایده‌ای برای حدس مشکلات احتمالی نداشتند و مدت کمی پس از افزایش کاربران و حجم تراکنش‌ها، کندی و مشکلات بسیاری مانند مقیاس‌پذیری را از خود بروز دادند.

مشکلات فنی بلاکچین‌ ها:
بلاکچین ارزهای مختلف، مدت زمان زیادی نیاز نداشتند تا مشکلات گوناگون خود را نشان دهند.

همین موضوع باعث شد تا ادامه فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال در بلند مدت، مبهم و نامشخص به نظر برسد.

انواع صرافی های خارجی ارز دیجیتال برای ایرانیان

به دلیل تحریم‌های بین‌المللی در جریان علیه ایرانیان، انواع صرافی‌های معتبر خارجی، اجازه فعالیت و احراز هویت کاربران ایرانی را صادر نمی‌کنند. کاربران ایرانی باید از صرافی‌های خارجی استفاده کنند که احراز هویت (KYC) در آنان اجباری نیست. البته موضوع فقط احراز هویت نیست و آی‌پی (IP) ایران نیز حائز اهمیت است. در کل، استفاده از صرافی‌های خارجی برای ایرانیان پر ریسک است و همیشه احتمال مسدود شدن سرمایه معامله‌گران ایرانی در این صرافی‌ها وجود دارد.

البته برخی از صرافی‌های خارجی به صورت واضح اعلام کردند که مشکلی با کاربران ایرانی ندارند؛ اما باید توجه داشته باشید که سیاست این صرافی‌ها در قبال کاربران ایرانی همیشه ثابت نیست و این پلتفرم‌ها برای دریافت مجوزهای معتبر بین‌المللی، باید دسترسی مشتریان ایرانی خود را قطع کنند و این موضوع هر لحظه ممکن است اتفاق بیفتد. به تازگی صرافی کوکوین که یکی از اصلی‌ترین صرافی‌های خارجی برای خدمات‌دهی به کاربران ایرانی بود، احراز هویت برای کاربران خود را اجباری کرد تا عملا دسترسی ایرانیان را قطع کند.

انواع صرافی های ایرانی ارز دیجیتال

در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از انواع صرافی‌های ایرانی ارز دیجیتال در حال فعالیت هستند اما باید بدانید فعالیت یک صرافی ایرانی به منزله معتبر بودن آن نیست. صرافی ارز دیجیتال بالینکس، معتبرترین صرافی ایرانی است که تمامی مجوزهای لازم از نهادهای قانونی را دریافت کرده و در چهارچوب کاملا قانونی در حال فعالیت است. بالینکس در حال حاضر بهترین صرافی ایرانی ارز دیجیتال است.

انواع صرافی های خارجی ارز دیجیتال برای ایرانیان
در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از انواع صرافی‌های ایرانی ارز دیجیتال در حال فعالیت هستند اما باید بدانید فعالیت یک صرافی ایرانی به منزله معتبر بودن آن نیست.

ثبت نام و احراز هویت در صرافی بالینکس کمتر از 5 دقیقه زمان‌بر است و سطوح کارمزد این صرافی در معاملات مختلف، بسیار کم و قابل قبول است. علاوه بر این موارد، بالینکس امکان معامله به صورت فروشگاهی (OTC) و بازار معاملاتی (P2P) را برای کاربران خود فراهم کرده است از طیف وسیعی از ارزهای دیجیتال پشتیبانی می‌کند.

نحوه کارکرد انواع صرافی های ارز دیجیتال

صرافی‌های ارز دیجیتال از لحاظ نحوه کارکرد به دو نوع فروشگاهی (OTC) و بازار معاملاتی (P2P) تقسیم‌بندی می‌شوند. در پلتفرم‌های فروشگاهی، صرافی هم نقش خریدار و هم نقش فروشنده را ایفا می‌کند و معامله‌گران با یکدیگر در ارتباط نیستند، در حالی که در صرافی‌های دارای بازار معاملاتی، خریداران و فروشندگان به صورت مستقیم با یکدیگر معامله می‌کنند و صرافی نقش واسطه را ایفا می‌کند.

از بین انواع صرافی‌های مختلف، صرافی‌های فروشگاهی به دلیل عدم نیاز به سفارش‌گذاری برای کاربران مبتدی، گزینه مناسب‌تری هستند و صرافی‌ها دارای بازار معاملاتی، به دلیل امکانات بیشتر مانند حد ضرر و حد سود، برای معامله‌گران حرفه‌ای، انتخاب بهتری هستند.

سود صرافی‌های فروشگاهی در اختلاف قیمت خرید و فروش از کاربران است و دریافت کارمزد از کاربران در این نوع صرافی‌ها خیلی رایج نیست؛ در حالی که منبع درآمد صرافی‌های متمرکز، دریافت کارمزد معاملات از مشتریان است.

آنچه در مقاله انواع صرافی های ارز دیجیتال چیست؛ آموختیم:

در این مطلب انواع صرافی‌های ارز دیجیتال و چالش‌هایی که ممکن است در آینده با آنان مواجه شوند، برای کاربران معرفی شد تا معامله‌گران عزیز، با توجه به شناخت و دانش خود از بازار کریپتو، بهترین گزینه مناسب خود را انتخاب کنند. لازم به ذکر است انتخاب نامناسب صرافی ارز دیجیتال برای انجام انواع معاملات، می‌تواند باعث ایجاد ریسک‌های پیش‌بینی نشده برای افراد در آینده شود.

مهدی اصفهانی

مهدی اصفهانی سردبیر مجله صرافی ارز دیجیتال بالینکس؛ با سابقه 5 سال تدریس و فعالیت در بازارهای مالی.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا