کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ | معرفی بهترین کیف پول ارز دیجیتال (Wallet)
بیتردید یکی از اولین اقدامات برای ورود به دنیای بیپایان و جذاب ارزهای دیجیتال، نصب و راهاندازی یک کیف پول ارز دیجیتال (Wallet) است. اما قبل از یافتن و ایجاد یک کیف پول رمزارزی باید بدانیم که کیف پول ارز دیجیتال چیست و یک کیف پول خوب چه ویژگیهایی دارد.
انواع مختلفی از کیف پول ارزهای دیجیتال وجود دارد. در این مطلب به بررسی مفهوم کیف پول ارز دیجیتال و معرفی انواع آن خواهیم پرداخت تا شما کاربران عزیز با توجه به دانش و همچنین نیازهای خود، بهترین انتخاب را در این مورد داشته باشید.
فهرست عناوین
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
هر دارایی که برای انسان ارزشمند باشد، نیاز به محلی مناسب و ایمن برای نگهداری دارد. برای مثال ما پولهای خود را برای امنیت بیشتر و حفاظت در برابر سارقان، به بانک منتقل میکنیم. با توجه به اینکه ارزهای دیجیتال نیز جزو داراییهای ارزشمند هستند، باید در محلی امن نگهداری شوند تا از خطرات احتمالی در امان باشند. علاوه بر امنیت، باید در هر جایی در دسترس باشند تا در صورت نیاز بتوان برای فروش و یا انتقال آن در کمترین زمان ممکن اقدام کرد. این بستر مناسب، کیف پول ارز دیجیتال یا ولت (Wallet) نام دارد.
اما داستان ماجرا به همینجا ختم نمیشود! انواع مختلفی از کیف پولهای ارز دیجیتال وجود دارد. مهم است شما بر اساس نیازهای خود کیف پول ارز دیجیتال خود را انتخاب کنید تا نهایت استفاده از امکانات آن را ببرید و در آینده با مشکلات پیشبینی نشده مواجه نشوید.
انواع کیف پول های ارز دیجیتال
اگر بخواهیم کیف پولهای ارز دیجیتال را در دو دستهبندی مهم تقسیم کنیم، دو گروه اساسی وجود دارد:
- کیف پولهای نرم افزاری
- کیف پولهای سخت افزاری
هر دوی این موارد کار یکسانی انجام میدهند اما وجودیت و نحوه کار آنان با یکدیگر متفاوت است اما قبل از آشنایی با مفهوم این موضوع و دریافت تفاوتهای میان این دو مورد، لازم است با دو عبارت کلید عمومی (Public Key) و کلید خصوصی (Private Key) به خوبی آشنا شوید و مفهوم آن را به خوبی درک کنید.
کلید عمومی و خصوصی در کیف پولهای ارز دیجیتال
فارغ از نوع کیف پول (سخت افزاری یا نرم افزاری) دو مفهوم مهم در آن وجود دارد: کلید عمومی و کلید خصوصی.
برای درک بهتر این موضوع نیاز به ارائه مثالی است. فرض کنید یک کارت بانکی در اختیار دارید. این کارت بانکی دارای یک شماره است که شما میتوانید آن را با عموم افراد به اشتراک بگذارید تا به حساب شما پول واریز کنند. همین کارت بانکی دارای یک رمز 4 رقمی است که برای استفاده از خدمات آن نیاز است این رمز را به دستگاههای خود پرداز یا کارتخوان ارائه کنید و شما این رمز را به کسی نمیدهید چون اگر کسی به رمز کارت شما دسترسی داشته باشد میتواند حساب شما را خالی کند.
این موضوعات گفته شده را در گوشه ذهن خود نگه دارید، کلید عمومی به منزله شماره کارتی است که شما به افراد دیگر میدهید و در دسترس عموم است و رمز کارت شما در جایگاه کلید خصوصی که به غیر از شما کسی نباید به آن دسترسی داشته باشد.
کلمات بازیابی (Mnemonic Phrase)
در هر کیف پول، کلماتی وجود دارد که از آنان برای بازیابی کلید خصوصی کیف پول استفاده میشود. این کلمات در ابتدای مراحل ایجاد کیف پول به شما نمایش داده میشود.
این کلمات باید با ترتیب خاص خود نوشته و نگهداری شوند. کلمات بازیابی در واقع هویت و ماهیت هر کیف پول هستند و اگر فردی به کلمات بازیابی کیف پول شما دسترسی پیدا کند، عملا به کیف پول شما دسترسی پیدا کرده است و میتواند تمام رمزارزهای شما را برداشت کند.
بنابراین این کلمات را با هیچ کسی حتی نزدیکترین افراد به خودتان نباید به اشتراک بگذارید. بسیاری از کلاهبرداران با ترفندهای مختلف سعی میکنند تا کلمات بازیابی کیف پول شما را بهدست آورند و حساب شما را خالی کنند.
پیشنهاد میشود برای محافظت بیشتر از کیف پول خود، کلمات بازیابی را به صورت فیزیکی در جایی نگهداری کنید تا در صورت به مشکل خوردن دیوایس و دستگاه شما و از دست رفتن دسترسی به کیف پول، در دستگاهی جدید آن را وارد کنید و مجددا به کیف پول خود دسترسی داشته باشید.
حالا که به طور کامل با دو مفهوم کلید عمومی و خصوصی آشنا شدید، زمان درک تفاوتهای میان کیف پول نرم افزاری و کیف پول سخت افزاری است.
کیف پول نرم افزاری چیست؟
کیف پولهای نرم افزاری (Software Wallets) جزو محبوبترین کیف پولها میان کاربران جامعه رمزارزها هستند. این کیف پولها در قالب اپلیکیشنهای مختلف برای هر سیستم عامل وجود دارند و در دسترس کاربران مختلف هستند. یک نوع دیگر این کیف پولها، کیف پولهای تحت وب هستند. برای استفاده از این کیف پولها کافی است اپلیکیشن یا افزونه مربوط به سیستم عامل مورد نظر خود را اجرا و نصب کنید. نقطه مشترک در بین این کیف پولها، لزوم دسترسی به اینترنت برای استفاده از آنان است. نام دیگر این نوع کیف پولها، کیف پول گرم است. به طور خلاصه کیف پولهای نرم افزاری در موضوعات زیر دستهبندی میشود:
- کیف پول مخصوص سیستم عامل اندروید
- کیف پول مخصوص سیستم عامل IOS
- کیف پول مخصوص نسخه دسکتاپ (کامپیوتر)
- کیف پول تحت وب (در قالب افزونه)
کیف پول سخت افزاری چیست؟
برای استفاده از کیف پولهای نرم افزاری، صرفا دسترسی به اینترنت و یک دیوایس وجود دارد اما در کیف پولهای سخت افزاری (Hardware Wallets) داستان متفاوت است. این نوع کیف پولها در واقع بدون نیاز به اینترنت، داراییهای شما را نگهداری میکنند و عملا امکان نفوذ خارجی و هک این کیف پولها وجود ندارد. این کیف پولها، با نام کیف پول سرد نیز شناخته میشوند.
در این کیف پولها، مانند یک کیف پول فیزیکی، باید دستگاهی که حکم کیف پول را برای شما دارد خریداری کنید. به بیان سادهتر، کلید خصوصی در این نوع کیف پولها همان دستگاهی است که خریداری میکنید.
علاوه بر موجودیت فیزیکی کیف پولهای سخت افزاری، یک نکته مهم دیگر در مورد مقایسه این نوع کیف پولها با کیف پولهای نرم افزاری وجود دارد و این موضوع رایگان نبودن کیف پولهای سخت افزاری است. در کیف پولهای نرم افزاری نیازی به پرداخت هزینه برای راهاندازی و ایجاد یک کیف پول نیست اما برای داشتن یک کیف پول فیزیکی و امنیت بیشتر، باید هزینهای از 40 دلار تا بیشتر پرداخت کنید که این موضوع ممکن است خیلی باب میل کاربران مختلف نباشد.
کیف پول صرافیها
علاوه بر این موارد گفته شده، یک نوع کیف پول دیگر وجود دارد که در صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال دیده میشود. افراد با ثبت نام در این صرافیها و ساخت حساب، به یک کیف پول داخلی دسترسی پیدا میکنند که مانند کیف پولهای دیگر است و امکان انتقال و نگهداری انواع ارزها در آن وجود دارد.
البته این نوع کیف پول با انواع دیگر متفاوت است و در واقع دو شخص به آن دسترسی دارد! یکی مالک حساب کاربری در صرافی مورد نظر است و دیگری خود صرافی که کیف پول را برای شما ایجاد کرده است.
در مورد امنیت این نوع کیف پولها همیشه مباحثی وجود داشته است و برخی افراد امنیت این نوع کیف پولها را تایید نمیکنند. به همین دلیل به معاملهگران پیشنهاد میشود که داراییهای خود را در صرافیها نگهداری نکنند و فقط مقداری که قصد خرید و فروش آن را دارند در کیف پولهای صرافیها نگهداری کنند.
کیف پول نرم افزاری یا سخت افزاری؟
هر کدام از این کیف پولها، مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند و نمیتوان گفت کدام یک بهتر است زیرا معیار مناسبی برای سنجش این دو مورد وجود ندارد و هر فرد بایستی با بررسی نیاز خود از یک کیف پول ارز دیجیتال، بهترین انتخاب را داشته باشد.
کیف پول نرم افزاری معمولا برای افرادی بهتر است که واریز و برداشتهای زیادی انجام میدهند. معمولا معاملهگرانی که از نوسانات کوتاه مدت بازار استفاده میکنند، از این نوع کیف پولها استفاده میکنند اما محدودیتی وجود ندارد و سرمایهگذاران بلند مدتی نیز ممکن است از این نوع کیف پولها استفاده کنند.
کیف پول سخت افزاری به علت متصل نبودن به اینترنت، امنیت بیشتری دارد. این نوع ولتها معمولا توسط کسانی مورد استفاده قرار میگیرد که قصد سرمایهگذاری بلند مدت را دارند و یا حجم سرمایه آنان بیشتر است؛ چون این نوع کیف پولها رایگان نبوده و افراد باید برای داشتن آن پول پرداخت کنند.
بهترین کیف پول ارز دیجیتال
شاید نتوان با قطعیت در مورد بهترین کیف پول ارز دیجیتال اظهار نظر کرد، اما مواردی وجود دارد که قبل از انتخاب یک کیف پول میتوانید آنان را بررسی کنید تا انتخاب بهتری در این مورد داشته باشید. در اینجا به بررسی برخی شاخصهای یک کیف پول ارز دیجیتال مناسب خواهیم پرداخت.
- امنیت و سابقه فعالیت: امنیت کیف پول ارز دیجیتال، قطعا مهمترین مورد در موضوع انتخاب یک کیف پول مناسب است. قبل از ایجاد و یا خرید یک کیف پول ارز دیجیتال، باید به این موضوع توجه داشته باشید که کیف پول مدنظر شما از چه سیاستهای امنیتی استفاده میکند و آیا میتواند محافظ مناسبی از سرمایه شما در برابر خطرات موجود باشد یا خیر؟
- تعداد رمزارزهای قابل پشتیبانی: هر کیف پول تعداد مشخصی از ارزها رو پشتیبانی میکند. یک کیف پول ارز دیجیتال مناسب باید طیف مناسبی از رمزارزهای موجود را پوشش دهد تا کاربران نیازی به استفاده از کیف پول دیگری نداشته باشند.
- رابط کاربری: یک کیف پول ارز دیجیتال خوب، باید رابط کاربری ساده و محیط سادهای داشته باشد تا دسته زیادی از افراد بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
- امکان استفاده از برنامههای غیرمتمرکز (dApps): یکی از مواردی که هم اکنون در بسیاری از کیف پولها (بیشتر کیف پولهای نرم افزاری) قابل مشاهده است، امکان استفاده از برنامههای غیر متمرکز در محیط کیف پول است. این نوع پلتفرمها به صورت غیر متمرکز فعالیت میکنند و نیازی به ثبت نام در آنها نیست و کاربران برای استفاده از آنان فقط لازم است کیف پول خود را به پلتفرم مورد نظر متصل کنند تا از خدمات آن استفاده کنند. یک کیف پول مناسب باید توانایی پشتیبانی از این برنامهها را داشته باشد.
ویژگیها | کیف پول نرم افزاری | کیف پول سخت افزاری |
---|---|---|
نوع | در قالب اپلیکیشن یا افزونه | فیزیکی |
امنیت | پایینتر (بستر آنلاین) | بالاتر (ذخیره آفلاین) |
قابلیتهای جانبی | بیشتر (امکان اتصال به پلتفرمهای دیگر) | کمتر |
هزینه | معمولا رایگان | معمولا گرانتر |
قابلیت انعطافپذیری | بالا (دسترسی از هر کجا با اینترنت) | محدود (نیاز به دستگاه سختافزاری) |
سازگاری | گسترده (ویندوز، مک، لینوکس، موبایل) | معمولا با کامپیوتر و موبایل (محدود) |
کاربرد | عمومی (برای استفاده روزمره) | برای ذخیرهسازی طولانی مدت و امن |
امنیت کیف پول ارزهای دیجیتال
دنیای ارزهای دیجیتال محیطی پیچیده و بیپایان است و فعالیت مستمر و بی خطر در آن نیازمند داشتن اطلاعات کاملی از دادههای امنیتی است تا سرمایه شما در معرض خطر و ریسکها امنیتی قرار نگیرد. در اینجا به بررسی موارد مهمی که باید آنان را رعایت کنید تا کیف پول ارز دیجیتال شما و داراییهای آن در امان باشد را بررسی خواهیم کرد.
کلمات بازیابی کیف پول خود را در اختیار هیچکس قرار ندهید
یکی از رایجترین کلاهبرداریها برای دسترسی به کیف پول کاربران و سرقت وجوه آنان، گرفتن کلمات بازیابی کیف پول کاربران به روشهای مختلف است. افراد سودجو با ارائه پیشنهادهای وسوسه کنند و دروغهای بزرگ مانند وعده سودهای چند صد درصدی سعی در گرفتن کلمات بازیابی کیف پول کاربران دارند.
کلمات بازیابی کیف پول خود را در اختیار هیچکس (حتی نزدیکترین افراد خود) قرار ندهید.
کیف پول خود را به هر پلتفرمی متصل نکنید
ساخت یک محیط جعلی شبیه به صرافیهای غیر متمرکز بزرگ، یکی دیگر از روشهای خالی کردن کیف پول افراد است. در این روش کلاهبرداران صفحات با شباهت بسیار زیاد به صرافیهای ارز دیجیتال مشهور ایجاد میکنند تا کاربران را به اشتباه بیندازند تا دسترسی به کیف پول آنان را بدست بیاورند. پس از اتصال کیف پول و گرفتن دسترسی، اقدام به سرقت وجوه افراد میکنند.
از اصالت کیف پول خود مطمئن شوید
شاید برنامهای که شما تحت عنوان کیف پول دانلود و نصب کردید، در واقع اپلیکیشنی فیک از نسخه اصلی باشد! بله درست است، کیف پولهای جعلی هم وجود دارند تا این تصور را در کاربران ایجاد کنند که این برنامه اصلی کیف پول است. افراد از همه بی خبر هم داراییهای خود را به کیف پول به ظاهر معتبر ارسال میکنند و همه سرمایه خود را از دست میدهند. کیف پولهای نرم افزاری ارز دیجیتال را فقط از مراجع معتبر و یا سایت سازنده کیف پول دانلود کنید تا سرمایه شما در معرض خطر قرار نگیرد.
کیف پول اختصاصی صرافی بالینکس
صرافی ارز دیجیتال بالینکس علاوه بر ایجاد محیط معاملاتی استاندارد و با بهترین خدمات شبیه به صرافیهای بینالمللی، سعی دارد تا ایدهآلترین خدمات را برای معاملهگران داخلی فراهم کند. در همین راستا، صرافی ارز دیجیتال بالینکس تمامی داراییهای کاربران را در کیف پولهای سخت افزاری (Cold Wallet) نگهداری میکند تا وجوه کاربران از خطرات و تهدیدات موجود در امان باشند.
محبوبترین کیف پولهای ارز دیجیتال
در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از کیف پولهای سخت افزاری و نرم افزاری وجود دارند. اما باید توجه داشته باشید همه این موارد ایمن نبوده و توانایی حفاظت از دارایی کاربران در برابر تهدیدات موجود را ندارند. برخی از محبوبترین کیف پولها موجود عبارتند از:
- کیف پول نرم افزاری تراست ولت (Trust Wallet)
- کیف پول نرم افزاری متاماسک (Metamask)
- کیف پول نرم افزاری کوینومی (Coinomi)
- کیف پول نرم افزاری اکسودوس (Exodus)
- کیف پول سخت افزاری لجر نانو ایکس (Ledger Nano X)
- کیف پول سخت افزاری لجر نانو اس (Ledger Nano S)
- کیف پول سخت افزاری تزور تی (Trezor T)
سخن پایانی
در این بخش به معرفی هرآنچه که باید در مورد کیف پول ارز دیجیتال بدانید پرداختیم تا کاربران با نگاهی جامعتر به این موضوع، بهترین انتخابها در این زمینه را داشته باشند. دقت داشته باشید که هر فرد باید بر اساس نیازها و دانش معاملاتی خود، تحقیقات مناسبی انجام دهند تا بهترین انتخاب را در این حوزه داشته باشند.
میشه لطفا نحوه ی تشکیل کیف پول رو توضیح بدین
سلام، از مطلب زیر کمک بگیرید:
https://www.balinex.com/mag/what-is-wallet/