Search
Close this search box.
مقالات

اهرم ارز دیجیتال چیست؟ مزایا و معایب لوریج تریدینگ

اهرم ارز دیجیتال یا لوریج تریدینگ یکی از ابزارهای پیشرفته‌ای است که در بازار رمز ارزها، برای انجام معامله در حجم‌های بالاتر از سرمایه اولیه انجام می‌شود. اهرم ارز دیجیتال به کاربران حرفه‌ای یا کاربرانی که اطلاعات کافی در مورد پیش بینی قیمت ارزهای دیجیتال دارند کمک می‌کند که سود خود را چند برابر کنند. البته بسیاری از افراد هم که بدون اطلاع وارد معاملات پرسود اهرمی می‌شوند، به علت عدم آگاهی از شیوه کار مبالغ زیادی از سرمایه اولیه خود را از دست می‌دهند. در این مطلب به بررسی موضوع اهرم ارز دیجیتال چیست، خواهیم پرداخت.

اهرم ارز دیجیتال چیست؟

استفاده از اهرم در معاملات ارزهای دیجیتال، لوریج تریدینگ (Leverage Trading) نامیده می‌شود. شما با استفاده از اهرم می‌توانید معاملاتی تا چندین برابر بیشتر از سرمایه خود را آغاز کنید. به این ترتیب در معاملاتی که از اهرم استفاده می‌شود لازم نیست که حتما کل مبلغ را برای معامله مورد نظر تامین کنید؛ بلکه بخشی از سرمایه را پرداخت کرده و بخشی دیگر را وام می‌گیرید. با استفاده از مبلغ اولیه و وامی که دریافت کردید اقدام به معامله کرده و با ریسک بیشتر به سود‌های چند برابری می‌رسید.

اهرم ارز دیجیتال چیست؟

به زبان تخصصی استفاده از اهرم در معاملات رمز ارز‌ها به این صورت است که شما مبلغی را از صرافی مورد نظر که این خدمات را ارائه می‌دهد وام می‌گیرید. این وام به پیشنهاد صرافی و با انتخاب کاربران از بین گزینه‌های موجود انجام می‌شود. این گزینه‌ها می‌توانند به این صورت نوشته شوند:

  • 1:2 یا 2x؛
  • 1:5 یا 5x؛
  • 1:10 یا 10x؛
  • 1:20 یا 20x.

2x به این معنی است که جمع سرمایه اولیه شما در معامله با اهرم 2x دو برابر خواهد شد. یعنی هر چقدر شما سرمایه گذاری کنید، صرافی همان مقدار روی رمز ارز شما گذاشته و می‌توانید با آن وارد معامله شوید. حال سایر گزینه‌های صرافی برای معامله با کمک اهرم برای شما معنای مشخصی دارد. به این ترتیب که 5x به معنی پنج برابر شدن سرمایه متقاضی است. یعنی یک پنجم سرمایه اولیه متقاضی و چهارم پنجم سرمایه‌ای است که صرافی به عنوان وام، روی سرمایه اولیه شما می‌گذارد. 10x به معنی ده برابر شدن و 20x هم به معنی بیست برابر شدن سرمایه اولیه است. ما در تیتر بعدی مثال‌های کاربردی‌تری را در این رابطه آماده کرده‌ایم.

کاربرد اهرم ارز دیجیتال

بر اساس مطالبی که در تیتر قبل گفتیم هر چه عدد انتخاب شده برای اهرم بیشتر می‌شود ریسک سرمایه هم بالاتر می‌رود. شرایط اهرم در صرافی‌هایی که این خدمات را می‌دهند برابر نبوده و ممکن است برخی صرافی‌ها حداکثر تا 10x بعضی تا 100x و برخی دیگر از صرافی‌های متمرکز تا 125x اهرم معامله ارائه دهند. به عنوان مثال اگر 100 دلار داشته باشید و بخواهید با اهرم 10 (یا 10x) وارد معامله شوید، حجم سرمایه شما 1000 دلار خواهد شد. شما می‌توانید یک معامله در جهت افزایش یا یک معامله در جهت کاهش قیمت رمز ارز مورد نظر انتخاب کنید. اگر معامله در جهت پیش‌بینی شما پیش رفت، شما به اندازه درصد خود از معامله سود می‌برید. در غیر این صورت کل دارایی شما از بین می‌رود.

کاربرد اهرم ارز دیجیتال

به این صورت که شما یک معامله با ارزش 1000 دلار در جهت لانگ باز می‌کنید؛ یعنی پیش‌بینی می‌کنید که قیمت آن رمز ارز افزایش پیدا می‌کند. حال اگر جهت ارزش قیمت آن رمز ارز کاهشی بود، برای شما کال صادر می‌شود و در نهایت نقدینگی شما لیکویید می‌شود؛ یعنی کل سرمایه شما در این سرمایه گذاری به صورت خودکار به فروش می‌رسد. صرافی هم به اندازه سرمایه اولیه در معامله صبر می‌کند. به محض رسیدن ضرر به سرمایه اولیه کل سرمایه فروخته خواهد شد و معامله هم بسته می‌شود. در این مواقع است که می‌گوییم استفاده از معاملات اهرمی برای افراد با تجربه و حرفه‌ای بوده و میزان ریسک از دست دادن سرمایه برای اغلب کاربران مخصوصا افراد تازه وارد بسیار زیاد است. بسیاری از تحلیلگران در صورت تمایل متقاضیان، اهرم 3 تا 5 را توصیه می‌کنند.

چطور با معاملات اهرمی از کاهش قیمت رمز ارز سود ببریم؟

در این زمینه این طور مثال میزنیم که شما با 1000 دلار روی رمز ارز اتریوم یک معامله شورت باز کرده باشید؛ یعنی پیش‌بینی کرده‌اید که قیمت رمز ارز در روزهای آینده کاهش پیدا می‌کند. بر فرض، این بار پیش‌بینی شما درست بوده و قیمت آن ارز هم کاهش پیدا کند. در ضمن قیمت 1 اتریوم هم مثلا همین 1000 دلار است. پس از مدتی که قیمت اتریوم به 500 دلار می‌رسد، شما معامله خود را بسته و یک اتریوم به ارزش 500 دلار به صرافی خود پس می‌دهید. بنابراین شما از کاهش ارزش اتریوم 500 دلار سود کرده‌اید. به زبان ساده رمز ارز مورد نظر خود را به قیمت گران از صرافی قرض می‌گیرید و پس از ارزان شدن، آن را با قیمت پایین‌تر به صرافی پس می‌دهید.

تفاوت معاملات اهرمی و معاملات بدون اهرم در چیست؟

در معاملات بدون اهرم یا معاملات اسپات وقتی مقداری رمز ارز را خریداری می‌کنید شما واقعا مالک آن هستید. در حالی که در معاملات دارای اهرم شما مالک واقعی بخش بزرگی از دارایی ارز دیجیتال خود نبوده و بر حسب نوع اهرم مقدار زیادی از آن را از صرافی قرض گرفته‌اید. در معاملات بدون اهرم در صورت کاهش ارزش دارایی‌های رمز ارز، شما به همان میزان ضرر می‌کنید؛ در حالی که در معاملات دارای اهرم برحسب میزان ریسکی که انتخاب کرده‌اید ممکن است دارایی شما به طور کامل لیکویید شده از بین برود.

در معاملات اسپات یا بدون اهرم شما نمی‌توانید بالاتر از دارایی خود، سرمایه گذاری کنید. به همین دلیل میزان سود و زیان شما تا حد زیادی به حجم سرمایه شما بستگی دارد. در حالی که در معاملات دارای اهرم شما می‌توانید بسته به میزان ریسک پذیری چندین برابر بیشتر از دارایی اولیه خود را سرمایه گذاری کنید. افرادی که با هدف سرمایه گذاری بلند مدت وارد بازار ارزهای دیجیتال می‌شوند صرفا می‌توانند از معاملات اسپات استفاده کنند؛ در حالی که برای دریافت سود لحظه‌ای و معاملات سریع، استفاده از اهرم کمک زیادی به کاربران می‌کند. معاملات اسپات عام و ساده بوده و تمام افراد می‌توانند با کمی آموزش به آن وارد شوند؛ در حالی که معاملات دارای اهرم دارای انواع مختلفی بوده که در ادامه به آن می‌پردازیم.

انواع معاملات اهرمی ارز دیجیتال

انواع معاملات اهرمی ارز دیجیتال شامل موارد زیر هستند:

  • معاملات فیوچرز؛
  • معاملات مارجین؛
  • معاملات آپشن.

بیشتر بخوانید: انواع معاملات ارز دیجیتال چیست؟ 

در ادامه هر کدام از این موارد را توضیح خواهیم داد.

معاملات فیوچرز:

معاملات فیوچرز مناسب افرادی است که می‌خواهند از نوسان قیمتی انواع رمز ارزها چه در فاز افزایشی و کاهشی، سود ببرند. معاملات فیوچرز به این صورت است که فرد با صرافی (می‌تواند طرف معامله صرافی نباشد.) وارد قرارداد می‌شود که یک ارز را با قیمتی مشخص در یک تاریخ مشخص معامله کنند. این معامله جز معاملات آتی محسوب می‌شود و افراد مبتنی بر پیش‌بینی از آن سود می‌برند.

به عنوان مثال فردی وارد یک معامله می‌شود که در آن توافق شده تا کوین a در زمان مقرر با قیمت 1000 دلار به فروش برسد. اگر فرد پیش‌بینی کند که قیمت این توکن افزایشی است معامله را به صورت لانگ باز می‌کند و اگر فکر می‌کند که قیمت این رمز ارز کاهشی است معامله را به صورت شورت باز می‌کند. در پایان اگر قیمت کوین مورد نظر به 1100 دلار رسید فردی که معامله را به صورت لانگ باز کرده 100 دلار از تفاوت قیمت سود می‌کند و به همین ترتیب اگر قیمت کاهش یافت، فردی که معامله را به صورت شورت باز کرده، به میزان کاهش قیمت، سود می‌برد. سبک معاملات فیوچرز می‌تواند روی طلا، نفت و هر دارایی دیگر هم انجام شود. این نوع معامله توسط برخی صرافی های پرکاربرد خارجی وارد محیط کریپتوکارنسی شده‌اند.

معاملات مارجین:

در معاملات مارجین فرد بخشی از رمز ارز مورد نیاز خود را با کمک اهرم از صرافی قرض می‌گیرد تا بتواند در همان صرافی یک معامله باز کند. پیشتر توضیح دادیم که مثلا اگر فردی با  1000 دلار خواست و معامله کند، با اهرم 10 می‌تواند با 10000 هزار دلار وارد معامله شود؛ در این معامله به هزینه اولیه‌ای که فرد داده است هم مارجین گفته می‌شود. این مبلغ برای معاملات مارجین اهمیت زیادی داشته و مانند ضمانت معامله در صرافی باقی می‌ماند. اگر میزان ریسک معامله به این مبلغ اولیه نزدیک شود، فرد دارایی خود را از دست خواهد داد؛ ولی اگر تغییر قیمت با توجه به پیش‌بینی تغییر یابد، فرد می‌تواند از تغییر قیمت سود ببرد. برای انجام معاملات مارجین باید یک کیف پول جداگانه در صرافی مورد نظر، بسازید.

معاملات مارجین:

در معاملات مارجین از نوع کراس، صرافی می‌تواند در صورت رسیدن قیمت رمز ارز مورد نظر به حد ضرر (سرمایه اولیه) مبلغ مورد نظر را از کیف پول شما بردارد و در صورت تمام شدن مبلغ کیف پول اقدام به بستن خودکار معامله کند. در معاملات مارجین از نوع ایزوله دیگر صرافی به سایر دارایی کیف پول دسترسی نخواهد داشت و شما در صورت ضرر فقط مبلغ داخل معامله را از دست می‌دهید.

معاملات آپشن:

پیش از هر چیز بگوییم که معاملات آپشن حجم معامله گران کمتری داشته و این مورد ریسک معامله را به نسبت فیوچرز افزایش داده است. معاملات آپشن هم از سایر بازارهای معاملاتی وارد بازار ارزهای دیجیتال شده و روی آن امکان استفاده از اهرم وجود دارد. در فارسی به معامله آپشن اختیار معامله گفته می‌شود. خریدار در این معامله این اختیار را دارد که معامله را انجام دهد یا خیر؛ در حالی که فروشنده ملزم است در صورت درخواست، معامله را انجام دهد. خریدار به این دلیل هیچ گونه الزامی ندارد که در ابتدا مبلغی را به عنوان حق اختیار پرداخت کرده است.

 

مهم‌ترین اصطلاحات در معاملات آپشن کال (Call) یا اختیار خرید و پوت (Put) به معنی اختیار فروش است. مبلغی هم که در ابتدا برای گرفتن یک آپشن پرداخت می‌شود حق بیمه گفته می‌شود. فرد برای وارد شدن به معامله نیازی به پرداخت کل مبلغ نداشته و از اهرم معامله استفاده می‌کند. در این معامله، رمز ارز در یک تاریخ مشخص و با مبلغی که از قبل تعیین شده خریداری (Call) یا فروخته (Put) می‌شود.

در کدام بازارها می‌توان از اهرم استفاده کرد؟

بازارهایی که به صورت متداول از اهرم استفاده می شود شامل موارد زیر هستند:

  • بازار ارزهای دیجیتال؛
  • بازار فارکس؛
  • بازار اوراق بهادار؛
  • بازار انرژی، طلا، فلزات گران بها.

بیشتر بخوانید: مقایسه فارکس و کریپتو | ترید در کدام یک بهتر است؟

در رابطه با بازارهای ارزهای دیجیتال که در آن کاربران از اهرم برای معامله استفاده کرده و کل هزینه معامله را نمی‌پرداختند، به صورت مفصل صحبت کردیم. در همان توضیح اشاره کردیم که این معاملات مختص بازار ارزهای دیجیتال نبوده و برخی از بازار‌های سوخت، انرژی، طلا و اقلام گرانبها وارد بازار رمز ارزها شده‌اند. برخی از بازارهای اوراق بهادار و مخصوصا بازار فارکس از جمله بازارهایی هستند که استفاده از معاملات اهرمی در آن پرکاربرد است.

مزایا استفاده از لوریج یا اهرم

مزایای استفاده از اهرم شامل موارد زیر است:

  • انجام معامله بالاتر از سرمایه اولیه؛
  • دریافت سود چند برابر بیشتر از سرمایه اولیه؛
  • تنوع معاملاتی بالا؛
  • بازارهای معاملاتی متنوع؛
  • انعطاف پذیری بالا در استراتژی معامله؛
  • امکان سود دهی بالا برای افراد با استعداد بالا در پیش‌بینی.

افرادی که در بازار اسپات و پیش‌بینی قیمت توانمندی بالایی دارند می‌توانند با وارد شدن به معاملاتی که در آن از اهرم استفاده می‌شود، بازدهی خود را در کوتاه مدت چند برابر افزایش دهند.

معایب استفاده از لوریج یا اهرم

معایب یا محدودیت استفاده از اهرم شامل موارد زیر است:

  • داشتن ریسک بالا؛
  • محدودیت در استفاده توسط مبتدیان؛
  • خدمات و جزئیات گیج کننده در صرافی‌های مختلف؛
  • تنوع بالا در معاملات و قوانین مختلف در هر زمینه؛

افراد برای وارد شدن به این گونه معاملات باید تخصص کافی در زمینه تحلیل تکنیکال و فاندامنتال را داشته باشند تا درصد موفقیت خود را افزایش دهند. همچنین این بازارها می‌توانند در کاربران وابستگی شدیدی ایجاد کنند؛ به این ترتیب ممکن است فرد با وجود کمبود منابع مالی و شکست فراوان، دوباره به استفاده از اهرم‌هایی با ریسک بالا، تمایل داشته باشد.

استفاده از اهرم و لوریج برای معامله مناسب چه کسانی است؟

افرادی می‌توانند از لوریج ترینینگ یا معاملات اهرم دار استفاده کنند که چند ویژگی زیر را داشته باشند:

  • افراد دارای مدیریت ریسک بالا؛
  • افراد با تجربه معاملات اسپات بالا؛
  • کسانی که درصد خرید و فروش لحظه‌ای موفق زیادی دارند؛
  • سرمایه داران با قدرت خرید و پس‌انداز بالا؛
  • تحلیل گران در صورت توانایی بررسی مستقل یا رصد دقیق حرکت سایر سرمایه گذاران موفق.

همچنین افرادی که قدرت ریسک و از دست دادن مقداری از دارایی را داشته و می‌توانند شرایط لیکویید شدن دارایی را تحمل کنند.

نحوه فعال‌سازی اهرم معاملاتی

برای این کار ابتدا باید در بین صرافی‌ها و پلتفرم‌های معتبر دنیا به دنبال صرافی باشید که معاملاتی مانند مارجین و فیوچرز را ارائه می‌دهند. پس از ساخت حساب کاربری، کیف پول و تامین منابع اولیه در آن کیف پول اصلی، باید کیف پول جداگانه برای معاملات دارای اهرم بسازید. به عنوان مثال به بخش معاملات مارجین رفته و ابتدا رمز ارز و بعد اهرم خود را انتخاب کنید. حال مقدار ارز مورد نظر، تاریخ معامله و حد ضرر خود را تعیین می‌کنید. همچنین دستور خرید و فروش خود را صادر می‌کنید. در این شرایط وارد لوریج ترینینگ خواهید شد. بسیاری از سایت‌ها نکات و جزئیات مهمی دارند که انتخاب یک گزینه یا عدم رعایت آن می‌تواند روی میزان ریسک شما تاثیر مستقیمی بگذارد. بنابراین لطفا تمام آیتم‌های صفحه را ترجمه کرده و مبلغ بالایی در کیف پول مارجین خود قرار ندهید.

نحوه فعال‌سازی اهرم معاملاتی

بهترین اهرم معاملاتی در ارز دیجیتال چیست؟

نمی‌توان برای تمام معاملات اهرم خاصی را معرفی کرد و آن را بهترین اهرم دانست. با این وجود  از نظر متخصصان انتخاب بهترین اهرم با توجه به چند فاکتور انجام می‌شود:

  • هر چه تفاضل معامله با هزینه اولیه در معاملات مختلف کمتر باشد، در صد ریسک معامله کاهش پیدا کرده و این مورد برای افراد تازه وارد مناسب‌تر است.
  • تحلیل معاملات دیگران، مخصوصا در زمینه معاملات آپشن به واسطه شرکت‌های فعال و تیم تحلیل‌گران قوی که پشت این شرکت‌ها هستند، می‌توانند مسیر پیش‌بینی‌ها را به افراد متقاضی نشان دهند. افراد حرفه‌ای به اهرم بالا و افراد تازه کار با اهرم پایین‌تر در امتداد این تحلیل‌ها سرمایه گذاری می‌کنند.
  • برخلاف انتظار اهرم بالا برای افرادی نیست که سرمایه پایینی دارند؛ بلکه افراد دارای سرمایه کم باید از اهرم کم استفاده کنند. اهرم بالا برای این افراد می‌تواند به معنی سوخت شدن دارایی باقی مانده باشد.

در مجموع به عقیده متخصصان اگر می خواهید با استفاده از اهرم یا لوریج وارد بازارهای معاملاتی شوید بهتر است از اهرم 3 استفاده کنید. در صورت موفق بودن تا اهرم 6 به تدریج پیش بروید. درصد کمی از تحلیل‌گران اهرم 10 و درصد بسیار کمی از تحلیل گران اهرام 20 را هم برای معامله مناسب دانسته‌اند. این در حالی است که اهرم‌های وسوسه انگیز 50 تا 100 و بیشتر هم در صرافی‌های بین المللی در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.

آنچه که از مقاله اهرم ارز دیجیتال چیست؟ آموختیم:

استفاده از اهرم در معاملات ارزهای دیجیتال لوریج تریدینگ (Leverage Trading) نامیده می‌شود. شما با استفاده از اهرم می‌توانید معاملاتی تا چندین برابر بیشتر از سرمایه خود را آغاز کنید. معاملات اهرمی می‌توانند با دریافت قرض یا وام، در روند صعودی و نزولی قیمت رمز ارز، منجر به سود سرمایه گذاران شوند. از اهرم عمدتا در معاملات فیوچرز، معاملات مارجین و معاملات آپشن استفاده می‌شود. همچنین اهرم در بازار ارزهای دیجیتال، بازار فارکس، بازار اوراق بهادار و بازار انرژی، طلا، فلزات گرانبها کاربرد دارد. افرادی که در بازار اسپات و پیش‌بینی قیمت توانمندی بالایی دارند می‌توانند با وارد شدن به معاملاتی که در آن از اهرم استفاده می‌شود، بازدهی خود را در کوتاه مدت چند برابر افزایش دهند. همچنین وارد شدن به این گونه معاملات نیازمند تخصص کافی در زمینه تحلیل تکنیکال و فاندامنتال دارد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا