Search
Close this search box.
مقالات

صرافی ارز دیجیتال چیست؟

یکی از اولین نیازهای هر فرد برای ورود به دنیای بی پایان ارزهای دیجیتال، یافتن یک صرافی ارز دیجیتال و ثبت نام در آن است. اما ممکن است برای بسیاری از افراد این سوال به وجود بیاید که صرافی ارز دیجیتال چیست و چگونه می‌توان از طریق آن به خرید و فروش انواع ارزهای دیجیتال پرداخت؟

با افزایش محبوبیت و شناخت عمومی نسبت به ارزهای دیجیتال، نیاز است تا افراد قبل از ورود به بازار، ثبت نام در یک صرافی و واریز وجه به آن، شناخت مناسبی از آن داشته باشند. در این مطلب به معرفی و بررسی انواع صرافی‌های ارز دیجیتال خواهیم پرداخت.

صرافی ارز دیجیتال چیست؟

صرافی ارز دیجیتال (Cryptocurrency Exchanges) پلتفرمی دیجیتالی است که امکان خرید و فروش و معامله انواع ارزهای دیجیتال را برای افراد فراهم می‌کند. یک صرافی ممکن است به روش‌های متفاوتی به مشتریان خود خدمات دهد و صرفا یک نوع صرافی ارز دیجیتال وجود ندارد.

انواع صرافی های ارز دیجیتال چیست؟

به سبب نیاز گسترده کاربران در این حوزه، صرافی‌های مختلف زیادی ایجاد شدند تا نیازهای کاربران را به خوبی برآورده کنند. البته در اصل، همه صرافی‌ها یک نوع خدمت را برای مشتریان خود که معامله ارزهای دیجیتال است فراهم می‌کنند اما نحوه کار آنان با یکدیگر متفاوت است.

انواع صرافی‌ های ارز دیجیتال

دو دسته کلی در ماهیت صرافی‌های ارز دیجیتال وجود دارد:

  1. صرافی‌های متمرکز (Decentralized Exchange)
  2. صرافی‌های غیر متمرکز (Centralized Exchanges)

باید بدانید نحوه کار این دو نوع صرافی تفاوت زیادی با یکدیگر دارند و هر فرد باید بر اساس شناخت خود از مفاهیم ارزهای دیجیتال و همچنین دانش معاملاتی خود، اقدام به ثبت نام در یکی از این صرافی‌ها کند. چهت آشنایی کامل با انواع ارز دیجیتال مقاله انواع صرافی های ارز دیجیتال چیست؟ را مطالعه کنید.

صرافی متمرکز ارز دیجیتال چیست؟

صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال، یکی از رایج‌ترین نوع صرافی‌ها است. فعالیت در این صرافی‌ها نیاز به ثبت نام و ارائه اطلاعات دارد. معامله در این صرافی‌ها نیازی به داشتن دارایی‌های رمزارزی نیست و کاربران می‌توانند با تکمیل ثبت نام خود و واریز ارزهای فیات و پول‌های رایج (یورو، دلار، پوند…) نسبت به خرید و فروش ارزهای دیجیتال مورد نظر خود اقدام کنند. برای ورود به بازار رمزارزهای باید از طریق یک صرافی متمرکز اقدام کرد تا دارایی فیات به ارز دیجیتال تبدیل شود.

این صرافی‌ها توسط عواملی مشخص مدیریت می‌شوند و مدیران این پلتفرم‌ها به اطلاعات و دارایی‌های کاربران دسترسی دارند. برخی افراد معتقدند این صرافی‌ها در بعضی مواقع ساختار غیرمتمرکز بازار رمزارزها را نقض می‌کنند.

مشهورترین صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال عبارتند از:

  • بایننس (Bainance)
  • کوکوین (Kucoin)
  • کراکن (Kraken)
  • مکسی (MEXC)

مزایا و معایب صرافی‌ های متمرکز

این نوع صرافی‌ها مزایای زیادی برای کاربران دارند و هم اکنون بسیاری از صرافی‌های موجود، متمرکز هستند. برخی از مهم‌ترین مزایای این صرافی‌ها عبارتند از:

امکان واریز و برداشت ارزهای فیات: اگر کسی قصد خرید هر نوع ارز دیجیتالی را داشته باشد، نیاز دارد تا پولی که در اختیار دارد را به صورتی وارد این دنیای دیجیتالی کند. با قطعیت می‌تواند گفت یکی از بهترین راه‌ها، استفاده از یک صرافی متمرکز است. شما می‌توانید با استفاده از یک صرافی ارز دیجیتال متمرکز که از واحد پولی مد نظر شما پشتیبانی می‌کند برای واریز و برداشت‌ها خود از طریق یک ارز فیات استفاده کنید.

سطح امکانات مناسب: صرافی‌های متمرکز بر خلاف باقی پلتفرم‌ها، امکانات تریدینگ زیادی دارند و استفاده از یک صرافی متمرکز مناسب، می‌تواند طیف وسیعی از نیازهای یک معامله‌گر را برآورده کند تا فرد نیازی به استفاده از صرافی دیگری نداشته باشد.

حجم معاملات بالا: صرافی‌ها متمرکز ارز دیجیتال اکثرا حجم معاملات مناسبی دارند. یکی از مهم‌ترین مطالب در مورد یک صرافی ارز دیجیتال، مناسب و قابل قبول بودن حجم معاملات آن است.

باید به این موضوع توجه داشته باشید که این پلتفرم‌ها در کنار مزایای بسیار قابل توجه، معایبی نیز دارند. برخی از اصلی‌ترین معایب این نوع پلتفرم‌ها که گریبان بسیاری از کاربران را گرفته است عبارتند از:

احراز هویت اجباری: در حال حاضر بسیاری از صرافی‌های متمرکز داخلی و خارجی احراز هویت دو عاملی (KYC) را برای کاربران خود فعال کرده‌‌اند و افراد برای استفاده از امکانات پلتفرم مورد نظر باید این مدارک را تایید کنند و اطلاعات هویتی خود را برای صرافی بفرستند. این فرایند در جلوگیری از موارد کلاهبرداری و پولشویی بسیار موثر است، اما در اصل یکی از مهم‌ترین مزیت‌های ارز دیجیتال یعنی ناشناس بودن را نقض می‌کند و بسیاری از کاربران تمایل به استفاده از صرافی‌هایی که احراز هویت در آنان اجباری است، ندارند.

وجود حفره‌های امنیتی: یکی از رایج‌ترین موضوعات در دنیای کریپتو، هک شدن صرافی‌ها متمرکز است. همانطور که می‌‌دانید، ذات و هویت بازار رمزارزها به صورت دیجیتالی و اینترنتی است و هر کجا که اینترنت باشد، سارقان اینترنتی و هکرها نیز در کمین هستند. صرافی‌های بزرگ زیادی مانند پولونیکس و کوینکس تا کنون مورد حمله هکرها قرار گرفتند و افراد سودجو موفق به سرقت حجم زیادی از سرمایه کاربران شدند.

نبود چهارچوب‌های قانونی: ارزهای دیجیتال بعد از گذشت تقریبا 10 سال، هنوز توسط بسیاری از دولت‌ها و سیستم‌های مالی پذیرفته نشدند. به همین دلیل ممکن است فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال متمرکز زیر سایه دولت‌ها و نهادهای نظارتی مختل شود یا از فعالیت آنان جلوگیری شود.

صرافی غیر متمرکز ارز دیجیتال چیست؟

صرافی‌های غیرمتمرکز ارز دیجیتال دقیقا در نقطه مقابل صرافی‌های متمرکز هستند. این صرافی‌ها سازوکاری کاملا ناشناس دارند. کاربران باید برای استفاده از خدمات این صرافی‌ها، کیف پول ارز دیجیتال خود را به این پلتفرم‌ها متصل کنند و به خرید و فروش بپردازند.

در حال حاضر تعداد زیادی صرافی غیر متمرکز در حال فعالیت و ارائه خدمات به کاربران خود هستند اما محبوبیت این نوع پلتفرم‌ها به اندازه همتایان متمرکز خود نیست و صرافی‌های غیرمتمرکز هیچوقت نتوانستد به اندازه صرافی‌های متمرکز کاربر جذب کنند.

بعضی از پرطرفدارترین صرافی‌های غیرمتمرکز عبارتند از:

مزایا و معایب صرافی‌ های غیر متمرکز

درست است که این نوع صرافی‌ها هیچوقت محبوبیت و حجم سرمایه‌ای اندازه پلتفرم‌های متمرکز نداشتند، اما مزایای بسیار زیادی دارند و می‌توانند نیاز بسیاری از افراد را به خوبی برآورده کنند. در این بخش به بررسی برخی از مهم‌ترین مزایای این صرافی‌ها خواهیم پرداخت.

ناشناس بودن هویت افراد: بسیاری از افراد علاقه دارند تا بدون ارائه اطلاعات هویتی خود در بازار به فعالیت و خرید و فروش بپردازند. صرافی‌های غیر متمرکز گزینه مناسبی برای این افراد هستند.

سرعت بالا در معاملات: فرایند استفاده از خدمات یک صرافی غیر متمرکز بسیار کوتاه است. افرادی که قصد استفاده از این نوع پلتفرم‌ها را دارند کافی است تا کیف پول خود را به این بسترها متصل کنند و هیچ نیازی به ارائه اطلاعات خاصی نیست.

در مقابل، تعدادی از مهم‌ترین معایب این نوع پلتفرم‌ها عبارتند از:

حجم معاملات بسیار پایین: اگر بخواهیم حجم معاملات این نوع صرافی‌ها را با رقبای متمرکز آن مقایسه کنیم، به خوبی متوجه خواهیم شد که سرمایه در گردش این صرافی‌ها بسیار ناچیز هستند. فعالیت در صرافی با حجم معاملات پایین می‌تواند باعث ایجاد ریسک‌های پیش‌بینی نشده برای کاربران شود.

امکانات کم: بیشتر صرافی‌های غیرمتمرکز به دلیل سازوکار ناشناسی که دارند، توانایی فراهم کردن خدمات زیادی برای کاربران خود را ندارند و امکانات این صرافی معمولا به خرید و فروش ارزهای دیجیتال محدود می‌شود.

ویژگی صرافی متمرکز صرافی غیرمتمرکز
مدیریت اموال توسط یک موسسه مرکزی کنترل خودکار و بدون واسطه دارایی‌ها توسط بلاکچین
امنیت از طریق سیستم‌ متمرکز و واحد استفاده از بلاکچین برای امنیت
هزینه‌ها هزینه‌های متمرکز و گاهی اوقات بالا هزینه‌های پایین به دلیل عدم وجود واسطه
شفافیت شفافیت بسیار پایین شفافیت بالا به دلیل ثبت تراکنش‌ها در بلاکچین

انواع روش کارکرد صرافی ها

فارغ از بحث ماهیت صرافی‌های ارز دیجیتال، تفاوتی اساسی در نحوه کارکرد این پلتفرم‌ها وجود دارد. یعنی همه صرافی‌های ارز دیجیتال با یک سازکار واحد فعالیت نمی‌کنند و با توجه به نحوه فعالیت آنان، ارائه خدمات به کاربران متفاوت است. دو روش اصلی فروشگاهی (OTC) و همتا به همتا (P2P) وجود دارد که صرافی‌ها با استفاده از یکی از این موارد فعالیت می‌کنند.

صرافی متمرکز

صرافی فروشگاهی چیست؟

صرافی‌های فروشگاهی یا به اصطلاح OTC، صرافی‌هایی هستند که نقش خریدار و فروشنده را برای کاربران خود ایفا می‌کنند. در این نوع پلتفرم‌ها هیچ ارتباطی میان خریداران و فروشنده‌ها وجود ندارد. در نتیجه امکان سفارش گذاری در این پلتفرم‌ها نیز ممکن نیست.

صرافی‌های فروشگاهی بیشتر برای افراد مبتدی که خرید و فروش در نواحی قیمتی خاص برای آنان اهمیتی ندارد و افرادی که علاقه به معامله سریع دارند، مناسب است. سود این نوع پلتفرم‌ها در اختلاف قیمت میان خرید از کاربران و فروش به آنان است.

صرافی همتا به همتا چیست؟

صرافی همتا به همتا یک حالت حرفه‌ای‌تر از یک پلتفرم مبادله‌ای است. این نوع صرافی‌ها دارای بازار معاملاتی هستند و کاربران درخواست‌های خرید و فروش خود را در بازار معاملاتی ثبت می‌کنند. هر فرد می‌تواند پیشنهادات خود برای معامله ارز مورد نظر در محیط بازار معاملاتی ثبت کند.

در نتیجه صرافی به عنوان واسطه‌ای میان خریداران و فروشندگان عمل می‌کند و بیشتر درآمد این نوع صرافی‌ها از کارمزدهایی است که در معاملات از کاربران دریافت می‌کند.

صرافی متمرکز یا غیر متمرکز؟ کدام یک بهتر است؟

در این مطلب به بررسی کامل صرافی ارز دیجیتال چیست و توضیح ساده و مفهومی انواع صرافی‌های ارز دیجیتال پرداختیم. درک مفهوم این موضوع یکی از اساسی‌ترین موضوعاتی است که هر معامله‌گر باید به خوبی آن را فهمیده باشد.

در پاسخ به این سوال که صرافی متمرکز بهتر است یا غیر متمرکز باید گفت هیچ معیار خاصی برای قضاوت میان این دو وجود ندارد. هر فرد باید بر اساس نیازهای خود و انجام بررسی‌های مختلف، مناسب‌ترین گزینه برای خود را پیدا کند.

صرافی ارز دیجیتال چیست؟

صرافی ارز دیجیتال (Cryptocurrency Exchanges) پلتفرمی دیجیتالی است که امکان خرید و فروش و معامله انواع ارزهای دیجیتال را برای افراد فراهم می‌کند.

صرافی متمرکز بهتر است یا غیرمتمرکز؟

هیچ معیار خاصی برای قضاوت میان این دو وجود ندارد. هر فرد باید بر اساس نیازهای خود و انجام بررسی‌های مختلف، مناسب‌ترین گزینه برای خود را پیدا کند.

مهدی اصفهانی

مهدی اصفهانی سردبیر مجله صرافی ارز دیجیتال بالینکس؛ با سابقه 5 سال تدریس و فعالیت در بازارهای مالی.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا