Search
Close this search box.
مقالات

Smart contract چیست؟ قرارداد هوشمند را بهتر بشناسید!

یکی از مهم‌ترین مفاهیم پایه‌ای دنیای بلاکچین، قراردادهای هوشمند یا Smart contract ها هستند که طیف وسیعی از تراکنش‌ها، بر پایه این فناوری تایید می‌شوند. موضوع Smart contract چیست جزو سوالات پرتکرار کاربران بازار ارز دیجیتال است که در این مطلب به معرفی کامل قراردادهای هوشمند و همچنین پاسخ به سوالات پر تکرار کاربران در این مورد خواهیم پرداخت.

Smart contract چیست؟

قرارداد هوشمند یا Smart contract، به برنامه‌ای در بستر شبکه گفته می‌شود که شرطی را بدون نیاز به واسطه یا تایید کننده، و در صورت تحقق شرایطی خاص، به انجام می‌رساند. برای درک بهتر Smart contract چیست، تصور کنید قصد دارید کالایی را به فروش برسانید و به خریدار برای تحویل کالا، اعتماد ندارید. با استفاده از یک قرارداد هوشمند، زمانی که هر دو طرف شرط خود را انجام دادند، معامله انجام می‌شود و خریدار به کالای خود، و فروشنده به پول خود، خواهد رسید.

Smart contract چیست؟

کاربرد اصلی قراردادهای هوشمند در دنیای کریپتوکارنسی، مربوط به تراکنش‌های ثبت شده توسط کاربران است. این تراکنش‌ها می‌توانند مربوط به برنامه‌های غیر متمرکز (DApps) و یا نقل و انتقالات معمول میان کاربران باشد. این ویژگی، نقش زیادی در افزایش سرعت در بلاکچین‌های مختلف دارد و می‌تواند زمان تایید تراکنش‌ها را به حداقل برساند.

روش کار Smart contract چیست؟

روش کار قراردادهای هوشمند یا Smart contract، به صورت کاملا شرطی است که از پیش، برای شبکه میزبان تعریف شده است و در صورت بروز هر اتفاق، نتیجه خاصی حاصل می‌شود. برای مثال، اگر اتفاق X رخ دهد، نتیجه Y رخ خواهد داد و اگر اتفاق Z رخ دهد، نتیجه Q در شبکه اعمال خواهد شد. این موضوع، بلاکچین و اسمارت کانترکت‌ها را به فناوری‌هایی خاص تبدیل می‌کند.

آیا قراردادهای هوشمند قابل دستکاری هستند؟

با توجه به اینکه قراردادهای هوشمند معمولا بر بستر بلاکچین ساخت و ایجاد می‌شوند و در نظر گرفتن این موضوع که بلاکچین‌ها کاملا منبع باز (open source) هستند، امکان نفوذ و دستکاری در این قراردادها بسیار کم است. در بیش از 99 درصد مواقع، حتی سازندگان این قراردادها نیز امکان دستکاری آنان را ندارند! یکی از راه‌های نفوذ به این قراردادها، حملات 51 درصدی هستند که احتمال وقوع آنان نیز بسیار کم هستند.

شاید تا الان متوجه شده باشید که علت محبوبیت Smart contract چیست؛ این فناوری با نفوذ ناپذیری بی‌نظیر خود در دنیای ناامن اینترنت، بستر مناسبی برای انواع فناوری‌های مختلف است قراردادهای هوشمند فقط در دنیای مالی و بازار رمز ارزها کاربرد ندارند.

مزایا و معایب Smart contract چیست؟

در جدول زیر، مزایا و معایب قراردادهای هوشمند مشخص شده است.

مزایا

معایب

خودکارسازی فرآیندها

عدم امکان تغییر پس از اجرا

افزایش امنیت

نیاز به دانش فنی بالا

کاهش هزینه‌ها

احتمال وجود خطا در کد

شفافیت و غیرمتمرکز بودن

مسائل قانونی و نظارتی

سرعت و کارآمدی بالا

محدودیت در شرایط پیچیده قرارداد

بهترین بلاکچین ها برای Smart contract چیست؟

برخی از بهترین بلاکچین‌ها برای Smart contract ها عبارتند از:

اتریوم (Ethereum):

اتریوم به عنوان دومین ارز بازار رمز ارزها، با ارائه بلاکچین خاص خود به فعالان این حوزه، توانست انقلابی در این حوزه ایجاد کند و جزو پیشگامان قراردادهای هوشمند در دنیا باشد. بعد از گذشت چندین سال و به وجود آمدن چندین بلاکچین جدید با قابلیت‌های جدیدتر، بلاکچین اتریوم همچنان جزو انتخاب‌های اصلی توسعه‌دهندگان قراردادهای هوشمند است.

اتریوم (Ethereum):

ترون (Tron):

بلاکچین ترون در حال حاضر جزو پر سرعت‌ترین بلاکچین‌های دنیا است و همین موضوع این بستر را به یکی از بهترین انتخاب‌ها برای قراردادهای هوشمند تبدیل کرده است و همین سرعت باور نکردنی بلاکچین ترون، باعث شده تا بسیاری از افراد ارز بومی این شبکه را به عنوان گزینه‌ای مناسب برای سرمایه‌گذاری بلند مدت در ارزهای دیجیتال بدانند.

تون (TON):

پیام‌رسان تلگرام چندین سال پس از به دست آوردن محبوبیت کم‌نظیر و رسیدن به جایگاه بهترین پیام‌رسان دنیا، اقدام به تاسیس بلاکچین و ارز تون (TON) کرد و بر خلاف انتظار کارشناسان، این شبکه عملکرد بسیار موفقی داشت و توانست کاربران زیادی را به خود جذب کند. همین موضوع باعث شد تا علاوه بر قراردادهای هوشمند، بلاکچین تون میزبان ایردراپ‌های جدید مانند بلوم، همستر کامبت، تپ سواپ و کتیزن باشد.

بیشتر بخوانید: چه کسانی بیشترین بیت کوین را دارند؟

بایننس اسمارت چین (BNB):

صرافی ارز دیجیتال بایننس مدتی پس از به دست آوردن جایگاه بهترین صرافی ارز دیجیتال دنیا، بلاکچین و ارز بومی شبکه خود را تاسیس کرد. این صرافی مدتی بعد با ارائه بروزرسانی‌های متعدد، شبکه بایننس اسمارت چین را به بستری مناسب برای قراردادهای هوشمند و سایر برنامه‌های غیرمتمرکز تبدیل کرد.

آیا قراردادهای هوشمند در بلاکچین بیت کوین قابل اجرا است؟

در پاسخ این سوال باید گفت خیر! بلاکچین بیت کوین امکان پذیرش و اجرای قراردادهای هوشمند را ندارد اما باید بدانید توسعه‌دهندگان در تلاش هستند تا در بروزرسانی‌های بعدی این بلاکچین، قابلیت اجرای Smart contract ها را در بلاکچین اولین ارز بازار پیاده‌سازی کنند.

باید بدانید یکی از ایرادات اصلی که به بلاکچین بیت کوین وارد است، عدم امکان میزبانی از برنامه‌های غیر متمرکز و قراردادهای هوشمند است. این موضوع انعطاف پذیری شبکه این ارز را کاهش داده است و بسیاری از توسعه‌دهندگان برای پیاده سازی برنامه‌های خود در بلاکچین بیت کوین با مشکل مواجه هستند که به احتمال بسیار بالا، این مشکلات در آینده با ایجاد لایه‌های بعدی در بلاکچین این ارز حل خواهد شد.

سخن پایانی مقاله Smart contract چیست:

در این مطلب به بررسی موضوع Smart contract چیست پرداختیم تا کاربران بازار ارزهای دیجیتال با یکی از مهم‌ترین مفاهیم پایه بلاکچین و ارزهای دیجیتال آشنا شوند. باید بدایند درک این نوع مطالب، به انجام بهتر معاملات و درک بهتر موضوع تحلیل بنیادی و مفاهیم بلاکچین منجر خواهد شد و برای دستیابی به معاملاتی با برایند مثبت، فقط تحلیل تکنیکال کافی نیست.

مهدی اصفهانی

مهدی اصفهانی سردبیر مجله صرافی ارز دیجیتال بالینکس؛ با سابقه 5 سال تدریس و فعالیت در بازارهای مالی.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا