ارز دیجیتال چیست؟ | همه چیز در مورد ارزهای دیجیتال به زبان ساده
در چند سال اخیر شاهد نفوذ تکنولوژی و فناوری در طیف وسیعی از موضوعات بودهایم. یکی از مواردی که اهمیت زیادی برای هر انسان در هر نقطهای از این کره خاکی دارد، مباحث و موضوعات مالی است. دنیای مالی و اقتصاد چند سالی است درگیر یک موضوع مهم و یک نوع دارایی جدید است که بسیاری از سیستمهای مالی بینالمللی را زیر سوال برده است. این دارایی ارزشمند، ارز دیجیتال نام دارد.
ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی، در مدت زمان کوتاهی توانست راه خود را به اعماق دنیای اقتصاد پیدا کند و سرمایه قابل توجهی را به سمت خود هدایت کند. اما با این وجود هنوز هم ممکن است بسیاری از افراد با مفهوم ارز دیجیتال به خوبی آشنا نباشند. در این مطلب به بررسی مفهوم و کلیت ارز دیجیتال و همچنین بررسی انواع ارزهای دیجیتال خواهیم پرداخت.
فهرست عناوین
ارز دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال یا کریپتو کارنسی (Cryptocurrency) نوعی دارایی دیجیتالی و ارزشمند هستند که توسط الگوریتمهای اینترنتی رمزگذاری شدهاند. این ارزها مانند پولهای رایجی که هر روز از آنها استفاده میکنیم، قابل لمس نیستند و باید در کیف پولهای ارز دیجیتال که مخصوص این داراییها هستند، نگهداری شوند. اگر علاقهمند هستید که بدونید هدف از ایجاد ارزهای دیجیتال چه بوده مقاله هدف از ساخت ارزهای دیجیتال چیست؟ را مطالعه کنید.
وجه تمایز این ارزها به دلیل غیرمتمرکز بودن آنان است. این موضوع به این معنا است که هیچ دولت، فرد، بانک یا شخص خاصی مالک و ناظر این داراییها نیستند و افراد در سراسر دنیا میتوانند بدون شناسایی شدن هویت خود در این بازار فعالیت کنند و به خرید، فروش و انتقال انواع ارزهای دیجیتال بپردازند.
همانطور که بسیاری از موارد امروزه به صورت دیجیتالی و در دنیای مجازی در اختیار عموم مردم هستند، ارز دیجیتال نقش پول واقعی در فضای مجازی و دنیای اینترنتی را ایفا میکند. پولی که تقریبا تمام دنیا بر ارزش آن واقف هستند و آن را به رسمیت میشناسند.
کریپتوکارنسی در زبان فارسی با واژه رمزارز (ارزهای رمزنگاری شده) تعریف و ترجمه میشوند.
تمامی فرایندهای رمزنگاری و انتقالهای انواع ارزها دیجیتال در شبکهای به نام بلاکچین انجام میشوند. ماهیت بلاکچین مانند ارزهای دیجیتال کاملا غیر متمرکز است و هیچ قدرت واحدی در این شبکه وجود ندارد.
ارزهای دیجیتال چگونه کار میکنند؟
همانطور که گفته شد، هیچ ناظر واحدی که قدرت مطلق را در اختیار داشته باشد در شبکه رمزارزها وجود ندارد؛ پس چه کسی تراکنشها را تایید میکند؟ ارزش این ارزها چگونه تعیین میشوند؟ چه تضمینی برای کارکرد این شبکه وجود دارد؟ تراکنشها چگونه انجام میشوند؟ و… بسیاری از سوالات مهم دیگر که برای هر کدام از این سوالات و مشکلات راهحل و جوابی منطقی وجود دارد.
تمامی فعالیتهای ارزهای دیجیتال مختلف در شبکه بلاکچین انجام میشود. این شبکه کاملا غیر متمرکز است و مراحل مربوط به خرید، فروش و یا انتقال انواع رمزارزها باید به تایید گرههای شبکه (تایید کنندگان) برسند. نکته جالب در این مورد این است که هر کسی میتواند به عنوان ناظر و تایید کننده در این شبکه فعالیت کند. البته انواع مختلفی از گرهها وجود دارد که نحوه کارکرد آن بر اساس مکانیسم اجماع آنان متفاوت است.
به بیان کوتاه و خلاصه، ارزهای دیجیتال چگونه کار میکنند؟
به بیان ساده، هر تراکنش در دنیای رمزارزها باید به تایید شبکه بلاکچین برسد. گرههایی از سراسر دنیا باید این تراکنشها را تایید کنند و هیچ قدرت واحدی در شبکه وجود ندارد. تایید تراکنشها در گرو حل معادلات ریاضی پیچیدهای است که در شبکه بلاکچین وجود دارد و وظیفه گرهها است تا آن را حل کنند. پس از انجام تمامی مراحل، عملیات خرید، فروش و یا انتقال ارز مورد نظر در شبکه انجام میشود.
پشتوانه مالی رمزارزها چیست؟
یکی از سوالات بسیار مهمی که احتمالا تا اینجای مطلب در ذهن شما ایجاد شده است، پشتوانه مالی این ارزها است. در یک مقایسه ساده این داراییها با ارزهای فیات رایج (دلار، یورو، ریال)، به این نتیجه میرسیم که ارزهای دیجیتال پشتوانهای ندارند! اما این موضوع کاملا اشتباه است. ارزهای فیات پشتوانههای فیزیکی مانند طلا و یا داراییهای دولتها در اختیار دارند که میزان این پشتوانهها برای هر ارز متفاوت است.
اما در اصل، شاید مقایسه ارزهای فیات با ارزهای دیجیتال کار درستی نباشد، اما چرا؟
ارزهای رایج کشور در سیستم مالی متمرکزی در حال فعالیت هستند که همه چیزی تحت نظر ناظران این سیستم یعنی دولتها و بانکها هستند و تمامی تراکنشها باید در چهارچوبهای قانونی هر کشور و سیستم مالی آن باشد. پس نمیتوان این داراییهای فیزیکی را با ارزهای دیجیتال مقایسه کرد.
اما داستان ارزهای دیجیتال کاملا متفاوت است. این داراییها در چهارچوبی کاملا غیر متمرکز در حال فعالیت هستند. هیچ نیازی به احراز هویت افراد در این شبکه نیست، هیچ قدرت واحدی که تراکنشها در گرو تایید آن باشند در این فضا وجود ندارد و البته این ارزهای دیجیتال هیچ پشتوانه فیزیکی مانند طلا یا زمین ندارند. پس ارزش این ارزها در چیست و آیا این ارزها ارزشمند هستند؟
ارزهای دیجیتال از سال 2008 که پا به عرصه تبادلات مالی و بینالمللی گذاشتند، تا کنون به امروز موفق به ثبت ارزشی چندین تریلیون دلاری شدهاند. پس از بازار فارکس که بزرگترین بازار مالی در دنیا است، هیچ بازاری تاکنون موفق به جذب این میزان سرمایه و کاربر در چنین مدت کوتاهی نشده است و باید توجه داشته باشید که موسسات بزرگی در این بازار سرمایهگذاری کردند و در حال فعالیت هستند. این موضوع نشان از آینده این بازار و ارزش آن است.
مورد دومی که ارزهای دیجیتال را به دارایی ارزشمند تبدیل کرده است، شبکه بلاکچین است. بلاکچین وجه تمایز اصلی ارزهای دیجیتال است که آن را در مقابل ارزهای فیات ارزشمند میکند. نحوه کار بلاکچین و نحوه کارکرد غیر متمرکز آن میتواند در زمینههای دیگری به غیر از ارزهای دیجیتال کمککننده و مفید باشد و این موضوع بسیار ارزشمند است.
پس پشتوانه یک ارز صرفا داراییهای فیزیکی مانند طلا و دلار نیست و ارزهای دیجیتال داراییهایی بسیار ارزشمند، کارآمد و دارای پشتوانه هستند.
بهترین ارز دیجیتال کدام است؟
باید بدانید که فقط یک یا چند ارز دیجیتال وجود ندارد و تعداد بسیار زیادی از انواع ارزهای دیجیتال در این دنیای بیپایان وجود دارد. اما یک ارز به عنوان اولین ارز دیجیتال و پادشاه در این بازار شناخته میشود که تا کنون هیچ رقیبی حتی موفق به تهدید جایگاه آن نشده است. این ارز بیت کوین نام دارد.
این ارز و بلاکچین آن برای اولین بار در سال 2008 و توسط ساتوشی ناکاموتو به جهانیان عرضه شد. پس از آن، ایجاد ارزهای دیجیتال دیگر آغاز شد و تعداد ارزها در بازار افزایش یافت.
البته انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای سرمایهگذاری، نیازمند بررسیها و تحلیلهای زیادی است. اما بیت کوین از زمان عرضه خود، پادشاه بلامنازع بازار ارزهای دیجیتال است و بیشترین ارزش بازار را میان تمام ارزهای دیگر در اختیار دارد.
فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال
ورود به این بازار برای هر کسی امکانپذیر است و هیچ ممنوعیت و منعی برای ورود افراد مختلف به این حوزه وجود ندارد. افراد مختلف در سراسر این کره خاکی میتوانند با ایجاد یک کیف پول ارز دیجیتال و یا ثبت نام در یک صرافی ارز دیجیتال، به این دنیای جذاب وارد شوند و به خرید و فروش و انتقال این داراییها بپردازند.
برای فعالیت در این بازار ارائه هیچ مدرک هویتی نیاز نیست و مهم نیست شما اهل کدام کشور یا منطقه هستید، ورود و فعالیت در این بازار برای شما هیچ منعی ندارد. شما میتوانید اولین خرید خود را در صرافی بالینکس انجام دهید. فرایند تکمیل ثبت نام در این صرافی ارز دیجیتال کمتر از 5 دقیقه است و شما با اولین خرید ارز دیجیتال خود فقط چند دقیقه فاصله دارید!
مقایسه ارزهای دیجیتال با پولهای فیات
در این بخش به بررسی دقیقتر تفاوتها و شباهتهای پولهای فیات و ارزهای دیجیتال خواهیم پرداخت.
شباهتهای رمزارزها با پول فیات
شاید اصلیترین شباهت این دو مورد با یکدیگر، ارزشمند بودن آن است. هر دو داراییهای ارزشمند هستند. یکی دیگر از شباهتهای مهم در مقایسه این دو مورد، امکان ایجاد تورم است. تورم و افت ارزش، یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای هر دارایی در طول زمان ایجاد شود. همانطور که پولهای فیات ممکن است به دلایل مختلف دچار تورم شوند، ارزهای دیجیتال نیز در معرض این موضوع هستند.
تفاوتهای ارزها دیجیتال با پولهای فیات
بیتردید یکی از تفاوتهای اصلی رمزارزها با پولهای فیات، وجودیت فیزیکی آنان است. پولهای فیات داراییهایی قابل لمس هستند اما ماهیت ارزهای دیجیتال به صورت غیر قابل لمس و دیجیتالی است.
علاوه بر این ارزهای فیات زیر نظر قوانین نظارتی و انواع دولتها هستند اما از طرفی دیگر ارزهای دیجیتال کاملا غیرمتمرکز تحت نظر بلاکچین فعالیت میکنند.
نوسانات قیمتی، یکی دیگر از تفاوتهای مهم این دو مورد است. ارزهای فیات نوسان قیمتی ندارند؛ البته شاید هر ارز فیات تغییر در ارزش ذاتی زیادی را تجربه کند اما قیمت واحد آنان ثابت است. اما ارزهای دیجیتال دارای نوسانات قیمتی هستند و بسیاری از افراد میتوانند از نوسانات این ارزهای سود ببرند.
در این جدول به مقایسه ارزهای دیجیتال با پولهای فیات پرداخته شده است.
ویژگی | ارزهای دیجیتال | ارزهای فیات |
---|---|---|
نوع | دیجیتالی | فیزیکی |
تحت نظارت بودن | مستقل از دولت و بانکها | تحت نظارت دولت و بانکها |
سرعت تراکنش | سریع و بیواسطه | ممکن است تراکنشها نیاز به تایید بانکی یا دولتی داشته باشد |
نقدینگی | بستگی به نوع ارز دیجیتال دارد | قابل چاپ به صورت نامحدود (امکان ایجاد تورم) |
پویایی قیمت | دارای نوسانات قیمتی | قیمتهای ارزهای فیات تحت تاثیر عوامل مختلف اقتصادی هستند |
حفاظت از حریم خصوصی | معمولا محافظت بیشتری از حریم خصوصی ارائه میدهند | تمامی اطلاعات افراد تحت نظارت مدیران سیستم است (نبود حریم خصوصی) |
امکان انتقال بینالمللی | انتقال سریع و کم هزینه بین مرزها | ممکن است هزینه و زمان بیشتری برای انتقال بین المللی نیاز داشته باشد |
میزان استفاده در بازار | معمولا در بازارهای جهانی به کار میروند | در داخل یک کشور یا منطقه مشخص ترجیح داده میشوند |
پشتوانه مالی | بر اساس فناوری بلاکچین و بدون نیاز به بانک مرکزی | بستگی به پشتوانه اقتصادی کشورها و بانکها دارد |
سخن پایانی
خرید و فروش ارزهای دیجیتال و فعالیت در این دنیای پیچیده، نیازمند فهم عمیق مطالب پایهای و اولیه در این مورد است. درک ماهیت ارزهای دیجیتال و فهمی درست از تفاوتهای آن با ارزهای فیات، یکی از مواردی است که جزو نیازهای اصلی همه افراد فعال در این بازار است.
در این مقاله به توضیح دقیق موضوع ارز دیجیتال چیست پرداختیم تا مسیر شما برای ورود به این بازار هموار شود. البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که فعالیت در این بازار با ریسک همراه است و قبل از ورود به این بازار باید تمامی موارد مربوط به آن را به خوبی فرا بگیرید.
ارز دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال یا کریپتو کارنسی (Cryptocurrency) نوعی دارایی دیجیتالی و ارزشمند هستند که توسط الگوریتمهای اینترنتی رمزگذاری شدهاند.
پشتوانه ارزهای دیجیتال چیست؟
حجم سرمایه در گردش مربوط به ارزهای دیجیتال و شبکه بلاکچین آن جزو پشتوانههای اصلی ارزهای دیجیتال هستند.
بهترین ارز دیجیتال کدام است؟
باید بدانید که فقط یک یا چند ارز دیجیتال وجود ندارد و تعداد بسیار زیادی از انواع ارزهای دیجیتال در این دنیای بیپایان وجود دارد و برای انتخاب بهترین ارز دیجیتال، باید تحلیلها و بررسیهای زیادی انجام شود.
آخرین مقالات
شاخص ترس و طمع چیست؟ شاخص ترس و طمع را کجا ببینیم؟
ترامپ امپایر چیست + آموزش اتصال به کیف پول و زمان لیست شدن
آینده ارز چین لینک چگونه خواهد بود؟ پیش بینی آینده ارز LINK