Search
Close this search box.
مقالات

مارکت کپ چیست؟ 0 تا 100 مفهوم ارزش بازار

مارکت کپ یا ارزش بازار یکی از فاکتورهایی است که برای شناسایی ارزهای مستعد رشد و استفاده در انواع تحلیل‌های فاندامنتال و تکنیکال استفاده می‌شود. با استفاده از ارزش بازار می‌توانید ارزهای مورد نظر خود را طبقه‌بندی کنید و یک پرتفوی جذاب با کم‌ترین ریسک ممکن برای سرمایه‌گذاری بچینید. در این مقاله از بالینکس، بررسی خواهیم کرد که مارکت کپ چیست و چه اهمیتی برای معامله‌گران دارد. با ما همراه باشید.

مارکت کپ چیست؟

مارکت کپ (Market Cap) یکی از اصطلاحات رایج در بازارهای مالی است که برای تعیین ارزش بازار یک دارایی استفاده می‌شود. این معیار بر حسب دلار محاسبه می‌شود و ارزش کلی یک ارز دیجیتال را نشان می‌دهد.

مارکت کپ چیست

از مارکت کپ به عنوان معیاری برای بررسی میزان محبوبیت و اعتبار ارزهای دیجیتال در بازار کریپتو نیز استفاده می‌شود. ارزهای موجود در بازار کریپتو بر اساس میزان مارکت کپ رتبه‌بندی می‌شوند؛ بنابراین با بررسی مارکت کپ و در نظر گرفتن سایر معیارها می‌توانید ارزهای با پتانسیل رشد بالا را شناسایی کرده و روی دارایی‌های کم ریسک سرمایه‌گذاری کنید.

مارکت کپ چگونه محاسبه می‌شود؟

پس از این که متوجه شدیم مارکت کپ چیست، باید بدانیم که چگونه محاسبه می‌شود. محاسبه مارکت کپ یک فرایند ساده است و با استفاده از یک فرمول خاص به دست می‌آید. شما با ضرب آخرین قیمت دارایی در تعداد توکن‌های در گردش (Supply Circulation) می‌توانید مارکت کپ هر ارزی را محاسبه کنید. به عنوان مثال ارز دیجیتال بیت کوین با قیمت فعلی 68500 دلار و تعداد توکن‌های در حال گردش 19.8 میلیون واحد دارای مارکت کپ 1.36 تریلیون دلار است. پس محاسبه مارکت کپ بدین صورت خواهد بود:

قیمت فعلی ارز دیجیتال X عرضه در گردش = فرمول محاسبه مارکت کپ

انواع مارکت کپ چیست؟

داشتن پرتفوی متعادل و کاهش ریسک سرمایه‌گذاری یکی از مهم‌ترین فرایندهایی است که هر معامله‌گری باید آن را رعایت کند. شناخت انواع مارکت کپ این امکان را برای تریدرها فراهم می‌کند که میزان اعتبار ارزهای دیجیتال را بررسی کرده و به صورت هوشمندانه روی ارزهای دیجیتال دلخواه خود سرمایه‌گذاری کنند. دقت داشته باشید که مارکت کپ ارزهای دیجیتال در حال تغییر است و قبل از سرمایه‌گذاری باید بررسی شود. انواع مارکت کپ عبارتند از:

1- ارزش بازار مگا (mega-cap companies)

ارزهای دیجیتالی که مارکت کپ بالای 200 میلیارد دلار دارند، به عنوان ارزهای مگا کپ شناخته می‌شوند. در حال حاضر تنها دو ارز بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) با مارکت کپ‌های 1.35 تریلیون و 298 میلیارد دلار در این دسته قرار دارند.

2- ارزش بازار بزرگ (Large-cap companies)

به دسته‌ای از ارزهای دیجیتال که دارای مارکت کپ بالای 10 میلیارد دلار هستند لارج کپ گفته می‌شود. این نوع از ارزهای دیجیتال نوسانات قیمتی کمتری دارند و به عنوان دارایی‌های کم ریسک شناخته می‌شوند. ارزهای تون کوین (TON)، تتر (USDT)، بایننس کوین (BNB)، دوج کوین (DOGE)، کاردانو (ADA)، ترون (TRX)، ریپل (XRP) و یو اس دی کوین (USDC) تنها ارزهایی هستند که مارکت کپ بالای 10 میلیارد دلار دارند.

3- ارزش بازار متوسط (Mid-cap companies)

مید کپ به ارزهایی گفته می‌شود که مارکت کپ متوسط و نوسانات قیمتی نسبتا پایینی دارند. مارکت کپ این ارزها در محدوده 1 الی 10 میلیارد دلار قرار دارد. از رمز ارزهای محبوب با ارزش بازار متوسط می‌توان به شیبا اینو (SHIB)، لایت کوین (LTC)، بیت کوین کش (BCH)، یونی سواپ (UNI)، فایل کوین (FIL)، فانتوم (FTM) و اتریوم کلاسیک (ETC) را نام برد.

4- ارزش بازار کوچک (Small-cap companies)

در بین ارزهای دیجیتال به ارزهایی که مارکت کپ بین 250 میلیون تا 1 میلیارد دلار دارند، اصطلاحا اسمال کپ گفته می‌شود. این نوع از دارایی‌ها پتانسیل بیشتری برای رشد در بلند مدت دارند و جزو گزینه‌های ایده‌آل برای سرمایه‌گذاری هستند. الگوراند (ALGO)، پالیگان (MATIC)، لیدو دائو (LDO)، بیت تورنت (BTT)، ایپ کوین (APE)، ایاس (EOS) و تزوس (XTZ) از ارزهای محبوبی هستند که در دسته ارزهای با ارزش کوچک قرار دارند.

5- ارزش بازار میکرو (micro-cap companies)

ارزهای دیجیتال موجود در انتهای رتبه‌بندی بازار که ارزش بازار 50 الی 300 میلیون دلاری دارند میکرو کپ گفته می‌شوند. اغلب این ارزها به تازگی به بازار عرضه شده‌اند و هنوز به محبوبیت کافی نرسیده‌اند. سرمایه‌گذاری روی این ارزها ریسک زیادی دارد و باید به خوبی بررسی شوند. از رمز ارزهای شناخته‌شده واقع در این دسته می‌توان انجین کوین (ENJ)، استورج (STORJ)، سوشی سواپ (SUSHI)، تلور (TRB)، کوین 98 (C98) و مجیک (MAGIC) را نام برد.

دلیل اهمیت مارکت کپ چیست؟

ارزش بازار یکی از فاکتورهای مهمی است که تمام فعالان حوزه کریپتو (معامله‌گران، توسعه‌دهندگان و علاقه‌مندان به ارز دیجیتال) باید درک کافی درباره آن داشته باشند. مارکت کپ موارد استفاده زیادی دارد و یک فاکتور مهم و تاثیرگذار به شمار می‌رود. برای درک بهتر این موضوع باید بدانید که اهمیت مارکت کپ چیست. در حالت کلی دلایل اهمیت ارزش بازار عبارتند از:

  • اندازه‌گیری ارزش نسبی دارایی: ارزش بازار این امکان را برای شما فراهم می‌کند که ارزش نسبی ارز دیجیتال دلخواه خود را اندازه بگیرید. در واقع مارکت کپ یک معیار جهانی است و به شما کمک می‌کند که بتوانید میزان محبوبیت و اعتبار ارز دیجیتال را شناسایی کنید.
  • کاهش ریسک سرمایه‌گذاری: ارزهای دیجیتال تنوع زیادی دارند و با نوسانات قیمتی شدید مواجه هستند. درک ارزش بازار و استفاده از آن این امکان را برای شما فراهم می‌آورد که شناخت بهتری نسبت به ارزهای دیجیتال داشته باشید و ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش دهید.
  • نمایش شاخص نقدینگی: بالا بودن ارزش بازار یک ارز، نقدینگی بالای آن را نشان می‌دهد. این موضوع یک سیگنال مثبت برای معامله‌گران است چرا که وجود نقدینگی بالا نشان‌دهنده حجم معاملات بالای ارز دیجیتال است و خرید و فروش آن را آسان‌تر می‌کند.
  • تصمیم گیری برای سرمایه‌گذاری: بیشتر سرمایه‌گذاران علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری روی ارزهای ناشناخته و با مارکت کپ پایین نیستند. این افراد ارزهای با ارزش بازار را معتبرتر می‌دانند و با خیال راحت روی آن‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند.

دلیل اهمیت مارکت کپ چیست؟

فاکتورهای موثر بر مارکت کپ چیست؟

ارزش بازار عددی بر حسب دلار است که ثابت باقی نمی‌ماند و در طول زمان بر اساس عوامل مختلفی تغییر می‌کند. شناخت این عوامل برای همه سرمایه‌گذاران ضروری است و این امکان را برای آن‌ها فراهم می‌کند که بتوانند تصمیم‌گیری هوشمندانه‌ای داشته باشند. در این بخش از مقاله (مارکت کپ چیست) فاکتورهای موثر بر مارکت کپ را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

بیشتر بخوانید: پامپ و دامپ چیست؟ | توضیح ساده دو مفهوم Pump و Dump

عرضه در گردش (Circulating supply)

عرضه در گردش یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تاثیرگذار بر ارزش بازار است. عرضه در گردش به تعداد توکن‌هایی گفته می‌شود که به بازار عرضه شده‌اند و قابل معامله هستند. با افزایش تعداد عرضه در گردش، مارکت کپ ارز دیجیتال افزایش می‌یابد.

قیمت هر توکن ارز دیجیتال (Price per cryptocurrency token)

قیمت هر عدد ارز دیجیتال بر حسب یورو یا دلار تعیین می‌شود و نقش مهمی در ارزش بازار دارد. نوسانات قیمتی ارز دیجیتال حتی تغییرات کوچک نیز باعث تغییر اساسی در مارکت کپ می‌شود. در حالت کلی افزایش قیمت ارز دیجیتال باعث افزایش مارکت کپ و کاهش قیمت باعث کاهش مارکت کپ خواهد شد.

احساسات حاکم بر بازار (Market sentiment)

احساسات حاکم بر بازار یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر ارزش بازار است. اخبار مثبت بازار و دنیا باعث تقویت احساسات معامله‌گران شده و تقاضا برای خرید ارز دیجیتال را افزایش می‌دهد. این موضوع باعث می‌شود که قیمت ارز افزایش پیدا کرده و مارکت کپ آن نیز افزایش پیدا کند. برعکس، وجود اخبار منفی، جنگ یا تنش‌های ساسی حاکم بر دنیا باعث کاهش اعتماد معامله‌گران به بازار شده و احساسات منفی به بازار تزریق می‌کند. همه این عوامل دست به دست هم می‌دهند تا قیمت ارز دیجیتال کاهش یافته و در ادامه مارکت کپ آن کمتر شود.

حجم معاملات (Trading volume)

حجم معاملات، میزان کل معاملات انجام شده برای ارز دیجیتال در بازه زمانی خاص است. معمولا ارزهایی که حجم معاملات بالایی دارند مورد استقبال معامله‌گران قرار می‌گیرند و ارزش بازار بالاتری دارند. اما اگر حجم معاملات یک ارز پایین باشد ممکن است اعتماد معامله‌گران را از دست داده و به دلیل فشار فروش با کاهش ارزش بازار مواجه شود.

چطور از مارکت کپ استفاده کنیم؟

مارکت کپ یک فاکتور موثر در سرمایه‌گذاری معامله‌گران است و برای متعادل‌سازی سبد سرمایه‌گذاری استفاده می‌شود. معامله‌گران با بررسی مارکت کپ می‌توانند وضعیت کلی ارز دیجیتال را تشخیص دهند. ملاک قرار دادن مارکت کپ برای تشخیص ارزهای مستعد رشد کار هوشمندانه‌ای نیست. پس بهتر است که بدانید نحوه استفاده درست از مارکت کپ چیست و چطور باید عمل کرد.

شما می‌توانید ارزهای دیجیتال دلخواه خود را بر اساس مارکت کپ طبقه‌بندی کنید و یک سبد ایده‌آل بچینید. در واقع مارکت کپ یک معیار برای شناسایی ارزهای دیجیتال است و دید بهتری نسبت به ارزها در اختیار شما قرار می‌دهد. شما می‌توانید یک سبد ترکیبی از ارزهای با مارکت کپ بالا، متوسط و کوچک بچینید و سرمایه خود را بین آن‌ها تقسیم کنید تا نتیجه مطلوبی به دست آورید.

بیشتر بخوانید: شت کوین چیست؟ شت کوین ها را بخریم یا نه؟

نمودار مارکت کپ بیت کوین

نمودار مارکت کپ بیت کوین نمایان‌گر تغییرات ارزش کل بازار این ارز دیجیتال در طول زمان است. این نمودار، با نمایش مقادیر و روندهای مختلف، به تحلیل‌گران و سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا تحولات بازار را بهتر درک کنند. با بررسی دقیق این نمودار، می‌توان الگوهای صعودی و نزولی را شناسایی کرده و تصمیمات سرمایه‌گذاری بهتری اتخاذ کرد. همچنین، این ابزار ارزشمند می‌تواند به شفاف‌سازی وضعیت فعلی بیت کوین در میان سایر ارزهای دیجیتال کمک کند. در نهایت، درک صحیح از این نمودار می‌تواند به استراتژی‌های موفق‌تر در عرصه سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال منجر شود.

ارزش بازار (Market Cap) چه تفاوتی با ارزش بازار تعدیل شده شناور (float-adjusted market cap) دارد؟

بازار تعدیل شده شناور بر اساس تعداد ارزهایی که در دسترس عموم قرار گرفته است محاسبه می‌شود. این نوع مارکت کپ نیز برای تجزیه و تحلیل ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی تفاوت زیادی با مارکت کپ دارد. با توجه به این که مارکت کپ بر اساس ضرب قیمت دارایی در توکن‌های در گردش به دست می‌آید، همیشه بیشتر از مارکت کپ تعدیل شده شناور خواهد بود.

در واقع شما با استفاده از مارکت کپ می‌توانید میزان اعتبار ارز دیجیتال در بازار را بررسی کنید و دید کلی درباره آن به دست آورید. این در حالی است که مارکت کپ تعدیل شده شناور با هدف ارزش گذاری بازار سهام استفاده می‌شود.

اکثر معامله‌گران برای تعیین ارزش نسبی ارزهای دیجیتال از مارکت کپ کمک می‌گیرند. در نقطه مقابل نیز صندوق‌های سرمایه‌گذاری، صندوق‌های شاخص، شاخص‌های S&P 500 و Dow Jones از ارزش بازار تعدیل شده شناور استفاده می‌کنند.

آنچه از مقاله مارکت کپ چیست آموختیم:

مارکت کپ (Market Cap) جزء اصطلاحات رایج در بازارهای مالی است که برای تعیین ارزش بازار دارایی‌ها استفاده می‌شود. ارزش بازار این امکان را برای معامله‌گران فراهم می‌کند که بتوانند ارزهای محبوب و مناسب برای سرمایه‌گذاری را شناسایی کرده و ریسک سرمایه‌گذاری خود را کاهش دهند. در واقع مارکت کپ به معامله‌گران کمک می‌کند که سبد سرمایه‌گذاری متعادلی برای خود بچینند و سود خوبی از طریق بازار کریپتو به دست آورند. در این مقاله از بالینکس، بررسی کردیم که مارکت کپ چیست و نحوه استفاده از آن چگونه است. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و برای شما مفید بوده باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا